Fracties stellen geen vragen over Fort-perikelen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wim de Neef, eigenaar Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat, meldde zich donderdag aan voor het spreekrecht in de gemeenteraadsvergadering. In een emotioneel betoog vroeg hij aan college en raad waarom zij zich tot nu toe geen enkele keer persoonlijk hadden georiënteerd op en informatie hadden gevraagd over deze locatie. "Als ondernemer, die in 2009 het fort overnam, heb ik geen enkele medewerking gekregen bij ontwikkelingsplannen voor dit culturele erfgoed. Eerder ben ik tegengewerkt en zijn er buiten mij om contacten gelegd, die nu hebben geleid tot, zoals in de media is vermeld, een aangekondigde verkoop van het fort.

Door Jaap Ruizeveld

Door het ontbreken van een up tot date bestemmingsplan, de laatste versie dateert nog uit 1991, is het niet mogelijk gebleken het project te ontwikkelen. Onze financier heeft aangegeven geen vertrouwen meer te hebben dat het een te exploiteren item wordt en heeft zijn betrokkenheid opgezegd. Onder het mom van een "private kwestie" heeft het voormalige gemeentebestuur van Oostflakkee op geen enkel punt ooit initiatief genomen. Illegaliteit in bewoning werd gedoogd. Handhaving bleef uit. En ook nu heeft deze gemeente geen oor voor een ondernemer", stelde De Neef. De raadsleden hoorden de inspreker aan en stelden daarna geen vragen aan hem.

Motie verworpen

De raad ging zonder verdere opmerkingen accoord met het Raamplan Ouddorp Bad en de Kadernota Jeugd. Beide onderwerpen waren in september - vergaderingen breedvoerig aan de orde geweest. Ook over de Startnotitie passend onderwijs was er nauwelijks nog debat. De aangehouden motie van PvdA (mv.'t Hoen) werd met 8 – 17 stemmen verworpen. De fracties van GOS, Eiland van Vrijheid en Vrij Kernen GO, steunden de PvdA. De overige fracties hadden eerder afgelopen maand aangegeven de motie wel sympathiek te vinden maar zij vertrouwden op de werkwijze van het college en de verantwoordelijk wethouder dat deze actief met de schoolbesturen het onderwerp, inclusief de aspecten krimp en leefbaarheid in de kernen, zal bespreken.

Gemeente laat kans liggen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het kon niet uitblijven. In de raadsvergadering werd donderdag een korte opmerking gemaakt dat in de huis-aan-huis bezorgde eerste Gemeentegids van de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee bij het hoofdstuk Politieke partijen, zowel GOS (Goeree-Overflakkee Samen) en Eiland van Vrijheid ontbreken. Wat ook opvallend is dat de redactie bij de 2 pagina's "Goeree-Overflakkee in 't kort" de unieke kans voor eilandmarketing heeft laten liggen. De gids is immers een visitekaartje van de gemeente. De beschrijving van de dorpskernen en buurtschappen is ronduit amateuristisch, mist elke inspiratie en is in uiting een niet geslaagd opstel waarbij je meewarig je hoofd schudt over de gebruikte volzinnen. Neem de beschrijving van Ouddorp. " Een dorp en badplaats op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee. Ouddorp is het op een na grootste dorp van Goeree-Overflakkee. Desondanks is het dorp landelijk gelegen. Ouddorp kent naast een jachthaven, de nabij gelegen brede zandstranden en monumentale gebouwen en…een jachthaven". Hoe krijg je het bij elkaar gegrabbeld. Of Stad aan't Haringvliet. "De naam van dit dorp zegt het al: het is gelegen aan het Haringvliet". Of de presentatie van Oude-Tonge. Gelukkig dat de korenmolen als belangrijkste gegeven de gids heeft gehaald. (Tekst Jaap Ruizeveld)