Erwin Guijt
Erwin Guijt Foto:

Gouden ouden met schatten aan levenservaring leren lessen

In oude verhalen en parabels kom je ook veel oude, wijze mannen (of: vrouwen) met lange baarden en gerimpelde voorhoofden tegen. Zij zijn gepokt en gemazeld door de tijd des tijds en hebben verstandige levenslessen te leren. Zo ook in het volgende verhaal. Een jongen had weinig zelfbeheersing en ging regelmatig rollebollend, vechtend en scheldend over straat. Zijn oude vader zag dat verdrietig aan en kreeg een idee. Hij gaf z’n zoon een zak spijkers en vertelde hem dat iedere keer als hij zijn zelfbeheersing verloor, hij een spijker in de schutting moest slaan. Dat deed hij. De eerste dag zaten er meteen al een stuk of veertig spijkers in. Maar na verloop van tijd kreeg de jongen zijn woedeaanvallen steeds beter onder controle. Het aantal spijkers in de schutting daalde rap.

Uiteindelijk kwam de dag dat hij zijn zelfbeheersing niet meer verloren had en dus geen spijkers in de schutting waren geslagen. Hij vertelde dit tegen zijn vader. Deze knikte en gaf hem de wat wonderlijke opdracht om nu iedere dag dat hij niet zijn zelfbeheersing verloor, een spijker uit de schutting te halen. En warempel, na verloop van tijd waren alle spijkers uit de schutting. Glimmend van trots kwam de jongen dat melden bij zijn vader. Die glimlachte en prees zijn zoon. Toen nam de oude vader zijn zoon mee naar de schutting en zei: “Je hebt het goed gedaan, mijn zoon, maar kijk eens naar al de gaten in de schutting. Het hout zal nooit meer hetzelfde zijn, de littekens zijn blijvend.

Dus. Tot zover. De toepassing laat ik aan de lezer. En ikzelf? Ik kan bijna niet wachten om een oude, wijze man te zijn – met een golvende oranje baard.