Afbeelding

Ds. Van den Brink over kerk en corona:

“Mensen verlangen ernaar om elkaar weer te ontmoeten’’

“Om in te plannen wie de kerk mag bezoeken, maken wij gebruik van een gratis digitaal programma. Dat is eigenlijk bedoeld voor evenementen, en als het evenement gratis is kun je er ook gratis gebruik van maken. Na een app-bericht kunnen mensen zichzelf inschrijven voor erediensten, ouderen zonder internet kunnen bellen. Wat we zien is dat sommige mensen een wat afwachtende houding innemen. Als er nog plaatsen beschikbaar zijn, plaatsen we een tweede oproep met de mededeling dat er nog zoveel plekken beschikbaar zijn. Ook is nog niet ieder gemeentelid in kerk geweest."

Kuchen in kerk

Hoe komt het dat er vaak nog een tweede oproep nodig is, heeft dat te maken met een bepaalde laksheid of lauwheid? Ds. Van den Brink denkt van niet. “Volgens mij zit het meer in een stukje bescheidenheid, dat mensen niet iedere keer hun plek willen opeisen ten koste van een ander. Laat andere mensen ook maar de gelegenheid hebben om naar de kerk te komen, is dan de gedachte. Als je je meteen voor iedere dienst inschrijft, zijn het tenslotte altijd dezelfde die naar de kerk komen."

Bij de kerkelijke gemeente mag iedereen – van alle leeftijden – naar de kerk komen. Zo zijn er ook enkele 90-plussers regelmatig aanwezig. “We leggen die keuze bij de mensen zelf. Veel ouderen willen heel graag naar de kerk, maar boven de zeventig loop je wel extra risico. Ik begrijp dat er dan voorzichtigheid is, zeker als je meeluistert met de diensten en dan mensen hoort kuchen in de kerk. Voor sommige mensen zal dat een drempel zijn. Ik kan niet goed inschatten wat ieders argumenten zijn, tenslotte spreek ik niet iedereen."

Rompslomp

De eerste keer dat er 100 mensen mochten komen, begon de gemeente voorzichtig met 75 aanwezigen. Dat verliep goed en de volgende keer waren er 95 mensen, inmiddels zijn het er 100. “Hierbij spelen de kosters en de kerkvoogdij een belangrijke rol. Er moet goed gekeken worden wat past. Een van mijn kinderen zei: papa, er kunnen er veel meer in als alle kleine kinderen bij elkaar gezet worden met af en toe een ouder ertussen. Want voor kleine kinderen geldt de anderhalve meter niet. Maar vergeet niet dat het veel organisatie vraagt en voor veel rompslomp zorgt. Het zijn allemaal overwegingen: hoe kunnen we iedereen zo effectief mogelijk een plekje geven?"

In de kerk zelf gelden de RIVM-richtlijnen. “Iedereen die de kerk binnenkomt moet zijn handen ontsmetten. Op de grond staat met strepen de anderhalve meter afstand aangegeven. Er wordt niet gecollecteerd en ook niet gezongen." Enige uitzondering op dat laatste was een recente doopdienst, waarbij negen mensen ‘Dat ’s Heeren zegen op u daal’ zongen. “Voor organisten is het lastig als er geen gemeentezang is, want je speelt en niemand zingt mee." Ook voor een predikant is het onwerkelijk dat er niet gezongen wordt. “Soms heb ik wel eens de neiging om zelf te gaan zingen’’, zegt de predikant met een knipoog. “Maar daar sta ik nuchter in: laten we meezingen in ons hart."

Fietstocht

In Nederland loopt het aantal besmettingen weer op. “Ik proef wel dat mensen ernaar verlangen om elkaar weer te ontmoeten. Dat merkte je ook een tijdje terug, bij een fietstocht voor de zending. Dan zie je dat mensen het fijn vinden om elkaar weer te zien. Je hoort toch bij elkaar als gemeente. Voor de maatregelen heeft iedereen begrip, maar het is zoeken naar mogelijkheden. Daarnaast willen we ook niet iedere week de maatregelen veranderen, dat zorgt voor verwarring. Ik denk dan ook dat we het voorlopig met deze beperkende maatregelen rekening moeten houden."

Zeker omdat de predikant verwacht dat het de coronavirus de komende maanden nog wel onder ons is. “De eerste gedachte was dat het eind september wel een eind voorbij zou zijn, maar kijkend naar de huidige ontwikkelingen… We zullen moeten leren accepteren dat er in ons leven dingen zijn die we niet in eigen hand kunnen houden. Wat dat betreft zijn wij mensen slechts heel beperkt."

Pestilentiën

In zijn preken is ds. Van den Brink voorzichtig geweest met corona te duiden in geestelijk perspectief. “De link met de Wederkomst is zo gelegd, als Mattheüs naast aardbevingen en valse messiassen ook schrijft over pestilentiën. Maar ik denk dat we daarin voorzichtig moeten zijn. Daarom ben ik doorgegaan met de prekenserie waar ik mee bezig was, om juist de onveranderlijke vastigheid van Gods Woord te laten zien. Dat moeten we maar vasthouden. We werden en worden toch al overspoeld met corona-informatie, om dat dan ook telkens in de preken centraal te stellen ging me te ver. Laten we juist onze aandacht maar richten op wat in deze onzekere tijd zekerheid geeft, God en Zijn Woord."