Vooral rond zondag regen

Na de twee topzomers met waanzinnige temperaturen tot even boven de 40 graden een jaar geleden, staan we dit seizoen eigenlijk weer met beide benen op de grond. Op dit moment is al duidelijk geworden dat een echte topzomer er niet in zit. Wellicht wordt de eerste helft van augustus warmer dan nu, maar zinderende hittegolven blijven waarschijnlijk uit.

Eigenlijk is dit normale Hollandse zomerweerbeeld dat de zomers uit de jaren tachtig van de vorige eeuw zo kenmerkte, prima voor velen. Destijds kwamen er nog echt koude dagen voor met overdag soms maar amper 16 graden. Tegenwoordig is het natuurlijk een paar graden minder koel tijdens eenzelfde circulatiepatroon zo’n 35 jaar terug.

Tot zaterdag blijft het prima weer met genoeg zon en een aangename middagtemperatuur. Daarna breiden uitgebreide lagedrukgebieden inclusief regenhaarden zich uit via Engeland naar het Noordzeegebied. Met name tijdens het weekend is het regelmatig regenachtig en aan de koele kant. Het mag duidelijk zijn dat de zon dan ook minder aan bod komt.

Ook na het weekend blijft het vooralsnog wisselvallig en aan de vrij koele kant in het Eilandengebied. Betere dagen worden dan afgewisseld door mindere met een bui of regen.

We zien weliswaar steeds uitlopers van het Azorenhoog in onze richting gedirigeerd worden, maar pal ten noorden van die uitlopers blijft de westcirculatie vrij voortvarend doorlopen. Mochten die uitlopers van hoge druk toch aan het langste eind gaan trekken, kan het weerbeeld zich netjes herstellen rond de maandwisseling en begin augustus. Zelden zagen we dat het in de eerste week van augustus ronduit koud was in Nederland. In 1987 was dat wel zo, maar meestal is het opvallend warm juist begin augustus. De periode van de Hondsdagen is ook aangevangen. Volgens de kalenderklimatologie wordt deze fase (die duurt tot rond 20 augustus) gekenmerkt door nogal wisselvallig weer waarbij de luchtvochtigheid vaak hoog is.

Tot op heden is de maand juli nog zo’n anderhalve graad te koel verlopen. In tegenstelling tot hetgeen ik vorige week meldde, is de kans erg groot dat we niet meer boven de normaal gaan uitkomen gedurende de resterende tijd van deze zomermaand.