Afbeelding

Over gewicht, gezond leven en hoe te ontsnappen aan diabetes

Leefstijl op recept

Bij een gezonde leefstijl zijn voeding, beweging, stress en bioritme in evenwicht. Een positieve mindset en het hebben van een aantal goede relaties zijn dienstbaar om de verankering van deze pijlers in stand te houden.

Vanuit medisch en historisch oogpunt valt er veel te leren over hoe er vroeger en tegenwoordig wordt gekeken naar een gezonde leefstijl.

Het kan meer dan 20 jaar duren voor een ziekte als diabetes type 2 tot uiting komt. Met name in de periode voor een chronische aandoening aan het licht komt valt er winst te behalen door het aanpassen van de leefstijl. Dus in de periode voor het moment dat er medicijnen nodig zijn om deze of andere chronische aandoeningen te behandelen.

De arts vergelijkt het moment van het tot uiting komen van een chronische aandoeningen met het topje van de ijsberg. Ze voert een pleidooi om een duik te nemen onder water en zo te zien wat er onder het topje van deze ijsberg zit. Om op deze manier te voorkomen dat we pas gaan behandelen wanneer de genoemde piek van de ijsberg boven water komt.

Wie bereid is een duik in eigen leven te nemen heeft volgens de auteur het recept voor de weg naar een zo duurzaam mogelijke leefbare leefstijl te pakken.

Periodiek vasten

In het eerste deel duikt de auteur in de wereld van diverse diëten. Wat leren we van vroeger? Diverse soorten voedingsmaatregelen passeren de revue. Verder is er aandacht voor de historische kijk op overgewicht. Wat is een calorie en wat is het effect van calorieën tellen op ons gewicht? Het effect van het jarenlang volgen van diverse diëten wordt tegen het licht gehouden.

Bij leefstijladviezen is het belangrijk om te weten hoe het lichaam werkt. In het tweede gedeelte is er ruim aandacht voor stofwisseling, spijsvertering en darmgasten, suikers en koolhydraten, insuline en verzadigingshormonen.

Wat kun je nu precies zelf aanpakken in een strategie naar een duurzaam leefbare gezonde leefstijl? De vier volgende vier strategieën worden in het derde deel op een overzichtelijke manier uitgewerkt: het belang van een goede slaap, (periodiek) vasten, ontstressen en de invloed op het (para-)sympatische zenuwstelsel en het grote belang van voldoende beweging. De auteur doet een pleidooi om veel zitten te voorkomen en door de dag heen voldoende te bewegen.

Het laatste gedeelte van het boek is gewijd aan diabetes type 1 en 2. Na een inleidende korte geschiedenis geeft de auteur uitleg wanneer de huisarts deze diagnose stelt.

Zweedse onderzoekers hebben onlangs een nieuwe indeling gemaakt waarin er niet twee maar vijf types diabetes te onderscheiden zijn. Welke dieettherapieën zijn mogelijk bij mensen met overgewicht, diabetes hart- en vaatziekten?

Leefstijlinterventie en medicatie-afbouw

Het grote voordeel is dat leefstijlinterventies en medicatie-afbouw vaak hand in hand gaan. De auteur vat het als volgt samen: “Iemand die zijn leefstijl aanpast, heeft vaak al snel, binnen enkele dagen of weken, minder medicatie nodig en kan soms zelfs helemaal zonder. Minder medicatie betekent minder bijwerkingen en dat is een groot voordeel. Daarbij genezen veel medicijnen de leefstijl gerelateerde aandoeningen niet. Ze nemen de symptomen weg, maar pakken de oorzaken niet aan. Er zijn dus zowel voor de patiënt zelf als voor de arts genoeg argumenten om te werken aan het afbouwen van medicatie. Steeds meer mensen staan hiervoor open en willen zelf de regie voeren over hun gezondheid.” (p.275)

Een informatief, laagdrempelig en leerzaam naslagwerk voor iedereen die aan zijn of haar leefstijl wil werken. Pluspunt is dat het nergens belerend wordt, maar wel tot nadenken stemt en veel handvatten biedt om zelf met kleine stapjes te werken aan een duurzame gezonde leefstijl.