Afbeelding

Zorgen voor en om onze ouderen

Toch zijn veel ouderen - ook op Goeree-Overflakkee - gezegend met het feit dat kinderen en kleinkinderen vaak in de buurt wonen. Dat ze ook regelmatig op bezoek komen en in coronatijd de meest creatieve oplossingen bedachten om toch in contact met ze te komen en te blijven. Het tekent de vaak warme familiebanden en de zorg die er is voor pa en/of ma, of ze nu zelfstandig wonen of in een verzorgingshuis. Ook de inzet van het zorgpersoneel mag hierbij zeker niet vergeten worden.

Lokale cijfers heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) niet, maar de meest recente landelijke cijfers laten zien dat we in algemene zin best goed voor onze ouderen zorgen. Meer dan de helft van de 80-plussers die in 2017 zijn overleden, hadden op dat moment een kind binnen een straal van vijf kilometer wonen en 6 procent woonde zelfs op hetzelfde adres. Kinderen die verder weg wonen, komen daarbij dus niet per se minder vaak op bezoek.

Bijna de helft van de 80-plussers woonde op het moment van overlijden in een verzorgingshuis. Twee jaar eerder woonde slechts 20 procent van hen daar. Dat klinkt leuker dan het is, want de realiteit is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen. Soms ook als het eigenlijk niet meer gaat, maar mensen hoe dan ook bij elkaar willen blijven.

Het wordt nog schrijnender als je bedenkt dat mensen die al zestig jaar of langer lief en leed delen, ruw uit elkaar worden gehaald. Voor de ander is geen plek omdat de partner op een gesloten afdeling woont. Of omdat de wachtlijst te lang is voor een passend appartement en die ziekte of fysiek ongemak thuis wonen echt onmogelijk maakt. Het had in de afgelopen coronatijd hartverscheurende situaties tot gevolg. Na ruim zestig jaar huwelijk niet fatsoenlijk afscheid kunnen nemen van je geliefde die zal overlijden aan corona, het verdriet was met geen pen te beschrijven. Hoe goed de maatregelen ook uit te leggen waren.

Veel dingen zijn in ons land heel goed geregeld, gelukkig ook voor de ouderen. Het is sinds een aantal jaren bij wet geregeld dat ouderen er recht op hebben om samen in een verzorgingshuis te kunnen wonen. Helaas komen papier en praktijk nog regelmatig niet goed overeen, waardoor ouderen toch van elkaar worden gescheiden.

We hebben met z’n allen de plicht om voor onze ouderen te zorgen. Dat doen we het beste door goede huisvesting te regelen én door ze regelmatig te bezoeken. Als corona ons íets geleerd heeft, dan is het toch wel hoe waardevol een knuffel en die bezoekjes zijn.