Het viel best mee

De politie zette een kort verslag van alle gebeurtenissen bij Ouddorp op Facebook. Een agente die nachtdienst had, beschreef het tafereel dat ze voor zich zag en gebruikte nogal krachtige bewoordingen als 'oorlogsgebied'. Overdreven? Misschien wel. Feit blijft dat het lijstje onverkwikkelijke zaken fier overeind blijft. Gebeurtenissen die we op ons eiland kunnen missen als kiespijn.

Natuurlijk vonden de jongeren het zelf allemaal wel meevallen en de berichtgeving zwaar overdreven. Als ik een van hen was, zou ik dat ook zeggen. Beetje bagatelliseren, dan hou je pa en/of ma tevreden en mag je blijven. We zijn allemaal jong geweest, is ook zo'n dooddoener. Ik heb ook in mijn jonge jaren nooit de behoefte gevoeld om duinen in de fik te steken, de boel te slopen of bierflesjes kapot te gooien. En met mij heel veel andere mensen die ook jong zijn (geweest).

Als zon, zee en veel drank de enige criteria zijn voor een leuke vakantie, is een beetje inlevingsvermogen waarschijnlijk te veel gevraagd. Ik ga toch proberen kort uit te leggen waarom het helemaal niet 'meeviel allemaal'. Als jij midden in de nacht schreeuwend en joelend voorbij komt rennen en met je zatte hoofd onderweg bierflesjes kapot gooit, palen uit de grond trekt en ruzie zoekt, heeft dat veel impact op je omgeving. Denk aan kleine kinderen die van schrik niet meer kunnen slapen en de nachten erna misschien ook niet. Geschrokken ouderen die geen oog meer dicht doen. Eigenaren van vakantieparken die blij zijn dat ze eindelijk weer gasten mogen ontvangen, moeten extra kosten maken omdat jij je zo nodig moet misdragen. Gezinnen die de volgende ochtend naar het strand gaan, moeten oppassen dat ze niet in glas gaan staan en op de eerste hulp belanden. Wég leuke vakantie.

Ik ben benieuwd of het nog steeds wel meeviel allemaal.