Eiland Bliek vanuit de lucht (Dronefoto's: Max Vreuls).
Eiland Bliek vanuit de lucht (Dronefoto's: Max Vreuls).

Broedvogels weten het nieuwe eiland Bliek te vinden

“Vis- en vogeleiland Bliek in het Haringvliet blijkt anderhalf jaar na te zijn aangelegd volop ruimte te bieden voor allerlei soorten kustbroedvogels en vissen. Het zanderige, kale eiland met vele ondieptes is nog volop in ontwikkeling. Natuur volgt kansen en dat is meteen te zien”, stellen Staatsbosbeheer en het eveneens betrokken ARK Natuurontwikkeling.

Verscheidene broedparen weten Bliek te vinden. Gespot zijn bijvoorbeeld de kleine plevier, kluut, visdief, dwergstern, kokmeeuw, kuifeend, krakeend, scholekster en witte kwikstaart. Zelfs op een klein eiland – Bliek is circa 3 hectare groot – is er variatie aan broedlocaties. De kokmeeuwen nestelen en broeden in het midden van het eiland, tussen de hoogste begroeiing. Daaromheen bevinden zich de visdieven. Terwijl lager op Bliek, tussen de spaarzame vegetatie, de dwergsterns zijn te vinden en tegen de hoogwaterlijn de kluten. De kleine plevier zoekt de kaalste stukken op en blijft zo onopgemerkt door zijn formaat en schutkleur. De eerst kuikens zijn reeds geboren.

Graspiepers, grote sterns en bontbekplevieren hebben Bliek nog niet gevonden, maar wel – heel bijzonder, volgens Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling – een groep van negen jonge dwergmeeuwen. Het groepje, op doortocht naar Finland, de Baltische staten en in Rusland, streek begin juni neer op het eilandje. Dat kan erop wijzen dat Bliek een potentieel broedgebied is voor de dwergmeeuw.

Vis

In de baai van de zandplaat zwemt veel jonge broedvis en langs de breuksteenrand zijn grotere vissen, zoals brasem en harder, actief aan het foerageren. Op de bodem rond het eiland zijn kleine botjes gezien. De larven van deze trekvis groeien op in de zoet-zout overgang van het Haringvliet en brengen het grootste gedeelte van hun volwassen leven door in rivieren.

Sterns zijn actief aan het duiken in de omgeving van Bliek, wat aantoont dat er veel jonge vis zit. Deze visjes groeien uit tot een perfect formaat voor de kuikens.

Dynamisch

Bliek is, als onderdeel van het Droomfondsproject Haringvliet, gerealiseerd om vogels en vissen voedsel-, broed- en paaiplaatsen te geven nu de Haringvlietsluizen op een kier staan en er weer een open verbinding is tussen de rivieren Rijn en Maas en de Noordzee. Dat levert een dynamisch getijdegebied op met zout, zout en brak water.

De kunstmatige zandplaat is aangelegd om de natuur een handje te helpen. Een plek die rust, ruimte en voedsel in overvloed te bieden heeft. Dat is dus niet onopgemerkt gebleven.

Afbeelding
Afbeelding
Uitzicht vanaf het eiland Bliek (Foto: Gert Huijzers).
De kluut (Foto: Gert Huijzers).
De kleine plevier (Foto: Gert Huijzers).
Afbeelding
De kokmeeuw (Foto: Gert Huijzers).
De visdief (Foto: Gert Huijzers).