Adrie Tieleman (rechts) en adviseur John van Item bij het Watersnoodmonument.
Adrie Tieleman (rechts) en adviseur John van Item bij het Watersnoodmonument.

"Wij willen de beeldvorming van Stellendam actualiseren"

De dorpsraad van Stellendam wil het dorp onder de aandacht brengen en beleving scheppen. Mede met het oog daarop is recent een drone met camera aangeschaft. “We willen de beeldvorming actualiseren”, zegt Adrie Tieleman, penningmeester en sinds kort waarnemend voorzitter. “Daarom gaan we het dorp en het havenkanaal visualiseren vanuit de lucht. Iedere maand filmen we een stukje en de filmpjes zetten we op de site. Plaatselijke verenigingen kunnen ook gebruikmaken van de drone. Evenals andere dorpsraden op Goeree-Overflakkee. Wij bieden aan om tegen kostprijs met onze drone aan de slag te gaan.”

De beeldvorming actualiseren gebeurt ook door middel van de website. John van Item uit Dirksland, die optreedt als adviseur van de Stellendamse dorpsraad, heeft de site gerestyled en gaat zich ook bezighouden met het beheer van de inhoud. Informatie die over de datum is zal de websitebezoeker niet meer aantreffen, zo is de bedoeling. De site moet zich volgens de plannen ook gaan ontwikkelen als een platform voor het verenigingsleven in het dorp.

De dorpsraad van Stellendam is een vrij jonge ster aan het firmament. De oprichting was in 2017, pas drie jaar geleden. Dit op initiatief van de gemeente, die graag in elke dorpskern op het eiland een dorpsraad ziet als intermediair tussen dorp en bewoners. “Het is vrij intensief werk”, vindt Tieleman. “Je neemt als dorpsraad wel wat taken van de gemeente over, zowel bestuurlijk als ambtelijk. Dat is ook de bedoeling, maar het wordt wel eens onderschat. Je hebt goede vrijwilligers nodig om de boel draaiend te houden. Dat is tot nog toe wel gelukt in Stellendam.”

Stichting/vereniging

“Het toenmalige bestuur heeft bij de oprichting gekozen voor de stichtingsvorm. Dat gaan we nu veranderen. In oktober wijzigen we de dorpsraad in een vereniging”, aldus Tieleman. “Dat doen we om meer openbaarheid te creëren. Als dorpsraad moet je transparant zijn. Als stichting kun je wel een bewonersavond organiseren, maar daarmee houdt het op. Je hebt geen binding met leden. Als vereniging wel. En dan gelden ook de democratische principes dat je bestuursleden kunt kiezen en wegstemmen.”

Vanaf september houdt de dorpsraad een driemaandelijkse inloop voor bewoners. Ze kunnen daar zaken signaleren, ideeën naar voren brengen en problemen aankaarten. Dit moet de interactie tussen bewoners en dorpsraad verbeteren. En dat is nodig, want, zegt de waarnemend voorzitter: “Nu weten de mensen ons maar beperkt te vinden.”

Volgens Adrie Tieleman is Stellendam een bijzonder dorp. “Het is van een klein visserijdorp, met de zelfstandigheid die daarbij hoort, uitgegroeid naar een forensendorp. Er is deels een authentieke bevolking, die het visserijverleden nog kent, en deels een bevolking van forensen, die er wonen en ergens anders werken. Dat heeft gevolgen, je ziet verschillen in de dorpsgezindheid.”

In zo’n al dan niet bijzonder dorp kan de dorpsraad van alles oppakken wat ten goede komt van de bewoners en het dorp. Speelvoorzieningen als een pingpongtafel en goaltjes realiseren aan de Botter, bijvoorbeeld. Een nieuwe bestemming zoeken voor het urinoir dat tot voor kort vlak bij ’t Wapen van Stellendam stond. De rotonde met die ene boom aanpakken. Filmpjes maken die het dorp promoten. Tieleman: “De laatste tijd hebben we ons door de coronacrisis niet zo gemanifesteerd. Hoewel dorpsraden in zo’n tijd ook een functie zouden kunnen hebben. Die is nu anders ingevuld, bijvoorbeeld door Stichting ZIJN. Of die invulling goed was? Stichting ZIJN concentreert zich vooral op Middelharnis en Sommelsdijk, terwijl ze worden gefinancierd door alle eilanders. Op ons dorp is Stichting ZIJN eigenlijk onzichtbaar…”

Haven/havenkanaal

Waar de dorpsraad van Stellendam zich intensief mee beziggehouden heeft – en nog altijd mee aan de gang is – is het beleefbaar maken van de oude haven en het havenkanaal. Dit gebeurt in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, deels met subsidie van de provincie Zuid-Holland, die op deze manier het eilandelijke cultuurhistorisch erfgoed een impuls wil geven.

Tieleman zegt dat de vergunning voor plaatsing van ‘het rode licht’ onderweg is. Het licht is een replica van de lichtopstand die voorheen aan de monding van het havenkanaal stond. “Door de woelmuis hebben we een jaar vertraging opgelopen”, wijst de waarnemend voorzitter op de inventarisatie die nodig was om vast te stellen hoe het gesteld is met de fauna op deze locatie. “En het heeft ook aardig wat gekost.” Bij het rode licht komt een grote zitbank om te verpozen.

Aan de oude haven komt een boot om in te spelen en in te lunchen. De dorpsraad heeft bij de basisscholen in het dorp een ontwerpwedstrijd uitgeschreven om dit nieuwe attribuut kunstzinnig te verfraaien. Het uiteindelijk geselecteerde idee is de basis voor een verdere uitwerking door een eilandelijke kunstenaar. Op het programma staat ook het planten van een keur aan bomen, op dezelfde locatie, “zodat de vlinders weer gaan vliegen in Stellendam”.

Dit jaar krijgt bovendien het jaagpad aan de westerkant van het havenkanaal een opknapbeurt. De oneffenheden verdwijnen en er komt een net schelpenpad voor terug, met een graskant voor het uitlaten van honden. Aan de andere kant van het water bekostigt de dorpsraad het opkalefateren van de kaden en de treden die daar zijn gevonden, en die straks een onderdeel zijn van de nieuw aan te leggen paddenroute.

De dorpsraad is ook actief als belangenbehartiger. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het pleidooi voor behoud van het zwembad in Stellendam. “Essentieel voor het dorp, vindt de dorpsraad. Het college stelt de gemeenteraad voor het zwembad in Stellendam te handhaven en elders op het eiland een tweede zwembad te realiseren. Dat zou wat mij betreft niet in het midden van Goeree-Overflakkee moeten komen, maar aan de oostkant, in Oude-Tonge. Dan heb je een goede geografische spreiding en laat je zien dat je ook voor die kant van het eiland wat doet. Behalve de restauratie van het fort gebeurt daar weinig. Een zwembad in Oude-Tonge is ook een goede stimulans voor het toerisme op dat deel van Goeree-Overflakkee”, zegt Tieleman.

Hij voegt eraan toe dat het Stellendamse zwembad een gevoelig punt is in het dorp. “Het is destijds geschonken door de aannemer van de Haringvlietsluizen”, aldus Tieleman. “We moeten er veel energie in steken om het bij de ambtelijke staf van de gemeente te laten doordringen dat er een dorpsraad is waarmee je eerst moet overleggen voordat je wat gaat roepen.” Dat punt is gemaakt, zegt de waarnemend voorzitter. “Onze boodschap is wel aangekomen…”

284 bedrijven

Wat in de beeldvorming ook nog enige actualisering behoeft, is het gegeven dat Stellendam veel bedrijvigheid telt. Adri Tieleman heeft 284 bedrijven geteld in en rond het dorp. “Stellendam is een economische motor. Daar mag meer aandacht voor zijn.” Die aandacht probeert de dorpsraad te genereren. Zo ook voor de visserij en het visserijonderwijs, dat gaat stoppen in Stellendam. “Een slechte zaak.” Een andere slechte zaak die Tieleman niet ongenoemd wil laten – “een ernstig punt” – is de vernielzucht op de Slikken. “Daar is voor tienduizenden euro’s schade veroorzaakt.”

Veel positiever is dat Stellendam een grotere rol gaat spelen in de energietransitie op Goeree-Overflakkee. Het dorp is door de gemeente uitgekozen om als pilot te fungeren, overeenkomstig wat er op dit gebied gaande is in Stad aan ’t Haringvliet.

Adrie Tieleman is er blij mee. Zoals hij ook blij is met de kwaliteit van de relatie tussen het gemeentebestuur en de dorpsraad. “De verstandhouding met het college is heel goed. En die met de ambtelijke staf die de dorpsraden begeleidt ook. En toen hield het op…”, waarmee de waarnemend voorzitter doelt op de relatie met de rest van het ambtelijk apparaat en de gemeenteraad, die voor verbetering vatbaar zou zijn.

“Waaruit dat blijkt? Ik geef als voorbeeld de regels die tijdens de coronacrisis zijn ingevoerd rond het ophalen van oud papier en die nog niet zijn veranderd. Verenigingen, scholen en kerken mogen niet ophalen en lopen samen duizenden euro’s mis. Wij hebben dat aangekaart, maar er is tot nu toe niet geluisterd”, besluit Tieleman. Daarmee eens te meer illustrerend dat de dorpsraad van Stellendam een intermediair en belangenbehartiger is met een kritische blik.


Samenstelling dorpsraad Stellendam

Het bestuur bestaat momenteel uit vier personen:
- Adrie Tieleman, waarnemend voorzitter en penningmeester
- Lenie van Erkelens, secretaris
- Lisa Boutkan
- Mariëtte Klijn



In een serie artikelen portretteert Eilanden-Nieuws de dorpsraden op Goeree-Overflakkee. Wat voeren ze uit, wat is er bereikt en welke plannen zijn er voor de komende jaren? En: hoe zijn de contacten met de bewoners van het dorp en met de gemeente? Deze week deel 3: de dorpsraad van Stellendam.