Bestemmingsreserve Enecogelden goedgekeurd,
mogelijk steunfonds voor ondernemers in coronafase

Het college vroeg instemming om verder te kunnen gaan met het uitwerken van scenario 1 zoals gepresenteerd in het Mulierdossier, het onderzoeksrapport toekomstig zwemwaterbehoefte Goeree-Overflakkee. Dit houdt in het handhaven van zwembad ’t Zuiderdiep in Stellendam en vervangende nieuwbouw voor de huidige accommodaties De Gooye en De Staver. Dit op een nader te kiezen nieuwe locatie centraal gelegen op het eiland. Raadsfracties drongen aan op het toekomstbestendig maken van 't Zuiderdiep. Ze wezen op het belang van het buitenbad daar voor de bewoners en de recreanten en wilden nauw betrokken worden bij de plannen rond en de locatie voor het nieuw te bouwen bad ter vervanging van De Staver en de Gooye. Wellicht toch op de plek van de huidige Staver? Er komen nu onderzoeken en uitwerkingen. Hoeveel wedstrijdbanen zijn er mogelijk? De raad gaf het college aan dat eventuele tegenvallers direct gemeld dienden te worden.

Maatschappelijke waarde

Huising (CDA): "Ik ben blij dat er in het onderzoek naar zwemwater goed wordt gesteld dat er maatschappelijke waarde zit aan een zwembad. Dat heeft de potentie om iedereen in beweging te brengen. Jong en senior, vitaal of met beperkingen, prestatiegerichte sporters en recreatieve zwemmers. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen in Nederland zich kan redden in het water en dus diploma's op zak heeft. Tegelijkertijd is het een voorziening die een kern aantrekkelijk maakt voor jonge gezinnen om zich te vestigen op het eiland. Wij begrijpen dat de dorpsraad Dirksland vraagt om de maatschappelijke waarde te waarderen en zien dat zij daarin ook met constructieve voorstellen komt."

Enecogelden

Vervolgens werd de fracties gevraagd in te stemmen met de instelling van een bestemmingsreserve Enecogelden (30.787.442 euro). Eind maart kwam er 49,6 miljoen euro netto binnen uit de verkoop van de Eneco-aandelen. Om het structureel verlies van het jaarlijkse dividend (542.000 euro) gedurende 50 jaar te compenseren is 22,3 miljoen euro nodig. Besteding van het restant zal zorgvuldig worden ingevuld. Gezien de vele onzekerheden en financiële uitdagingen, verwoord in de Kadernota 2021 (die nog besproken wordt), zullen er geen gelden rechtstreeks naar inwoners kunnen vloeien. Maar Addy Reijerkerk (VVD) kondigde een lobby aan om ook bewoners éénmalig een cadeaubon te verstrekken. Liesbeth Keijzer (CDA) en Henk van der Meer (EVV) schaarden zich achter het collegevoorstel, maar wilden een redelijke pas op de plaats maken om gelden al in deze onzekere periode aan items te koppelen. Liever juist nu extra ruimte scheppen. Centraal stond dat met investeringen rentelasten van leningen kunnen worden voorkomen gaf Peter Grinwis (SGP) aan Ook Bert Tuk (CU) zat op die lijn. Voor 18 miljoen euro rustig de tijd nemen om duurzaam te kunnen inzetten.

Steunfonds

Zoals in de dialoogbijeenkomst op 9 juli was aangekondigd, lag er nu een voorstel op tafel waarin de politici werd gevraagd goedkeuring te verstrekken aan het instellen van een Steunfonds Maatregelen ter grootte van 2,5 miljoen euro. Het hoofddoel van dit voorstel is bij te kunnen dragen aan het zo veel mogelijk behouden van werkgelegenheid, sportvoorzieningen en het sociaal-culturele aanbod binnen de gemeente in deze coronafase. Hierbij wordt de mogelijkheid ingewogen dat compensaties vanuit het rijk niet toereikend zullen zijn voor het treffen van noodzakelijke gemeentelijke maatregelen zoals uitstel betalingen gemeentelijke belastingen en het doorbetalen zorgaanbieders en het verstrekken van leningen/garanties. In een afzonderlijk artikel in deze krant schenken wij aandacht aan de gevolgen van de coronacrisis voor eilandelijke ondernemers, weergegeven in een eerste meting/peiling. Een opdracht van het gemeentebestuur aan bureau Het Pon. In het raadsdebat werd aangedrongen op zorgvuldigheid door Willy Heintjes (VKGO).