Weercolumn: Gewoon Hollands zomerweer

We hebben eigenlijk prima zomerweer te pakken dezer dagen op de Eilanden. De kleine weerdip van dinsdag en donderdag zijn we richting het weekend waarschijnlijk alweer bijna vergeten. Zoals zo vaak in de Nederlandse zomer is een uitloper van het Azorenhoog weersbepalend voor het weer in de Benelux. Van zo’n stevige uitloper moeten we het ook de komende periode weer volop hebben. Toch schampt een frontale afloper ons nog op de zaterdag en zelfs op zondag blijft het waarschijnlijk niet geheel droog op Flakkee.

De atmosfeer stabiliseert weer na het weekend. Dit vertaalt zich in meer zon, enige stijging van de dagtemperatuur en uiteraard blijft het dan ook vrijwel droog in Zuidwest-Nederland. De wind houdt zich doorgaans kalm onder dit soort omstandigheden. Ideaal zeil en – surfweer wordt het daarom niet op de waterrijke stekken in deze provincie. Voor sommige watersporters (surfers) zal er gewoonweg te weinig bruikbare wind zijn.

De zon komt er dus weer meer in de nieuwe week en deze verwarmt het land uiteraard waardoor zich overdag soms enkele (kleine) stapelwolken kunnen vormen. Dit soort omstandigheden zijn dan weer ideaal voor zweefvliegers die zo optimaal gebruik kunnen maken van de thermiek onder en rond zo’n opbollende stapelwolk. Op de middellange termijn kan de temperatuur nog wat verder oplopen en wellicht komt de 22 of 23 graden wel weer in zicht. Deze julimand die bijna 2 graden te koel is tot nu toe, gaat dit temperatuurtekort mogelijk compenseren de komende dagen. Het is mogelijk dat de maand als geheel uiteindelijk nog net op normaal kan uitkomen. Een te koude zomermaand is eigenlijk onvoorstelbaar geworden tijdens de (top)zomers van tegenwoordig. Buiten kijf staat dat de huidige zomer een totaal ander beeld laat zien dan de twee voorgaande zomers. Die van 2018 gaf zeer langdurige droogte en warmte en een jaar terug hadden we recordtemperaturen van tenminste 40 graden op diverse plaatsen. Momenteel lijkt het er wel op dat we een vrij normale zomer aan het beleven zijn. Waarom zouden we ook telkens een benauwde 35 graden of meer moeten hebben op het thermometerdisplay?