De nieuwe aanwinst van Faunapark Flakkee: het witoorpenseelaapje (Foto: Erwin Guijt).
De nieuwe aanwinst van Faunapark Flakkee: het witoorpenseelaapje (Foto: Erwin Guijt).

Petra Blokker van Faunapark Flakkee: “Ik heb gehuild om de vele lieve reacties die we kregen"

“De zomer is het seizoen waar het faunapark het van moet hebben. Normaal bouwen we dan een potje op om de wintermaanden door te komen. Maar nu hadden we aan het begin van het seizoen last van storm en regen, en toen kwam corona daar nog eens overheen. Voor nú lig ik er niet van wakker, maar ik maak we wel zorgen over hoe het in de winter moet." Inmiddels verwelkomt het park weer zo’n vijftig bezoekers per dag. Hoewel het niet de gebruikelijke aantallen zijn, merkt Petra dat het wel weer aantrekt. Sowieso lopen de bezoekersaantallen ieder jaar langzaam op. “We klagen niet!"

Kilo’s vlees

Waar ze dankbaar op terugkijkt, is de afgelopen dierensponsoractie. Op het dieptepunt van de coronacrisis had het park het moeilijk. “Er was geen uitzicht dat we weer open konden. Dan vraag je je wel af: hoe lang houden we dit nog vol? Voor veel dingen is wel een - tijdelijke - oplossing te verzinnen, maar de dieren moeten iedere dag gevoerd worden. Bovendien waren er net veel jongen: “Er kwamen twaalf vossenpups ter wereld, die heel wat kilo’s vlees per dag wegwerkten. Dat tikt door."

Daarom werd er een sponsoractie op poten gezet. Mensen konden een dier ‘adopteren’, en kregen dan een adoptiecertificaat. Vanaf vijftig euro kreeg een donateur een blok hout met een foto van het dier erop. “Vooraf had ik nooit gedacht dat ik meer dan 200 van die blokken zou moeten maken. Maar achteraf gezien heeft dat me misschien wel op de been gehouden. Het was een hele emotionele tijd", blikt ze terug. “Ik heb verschillende keren zitten huilen om de vele lieve reacties die we kregen, en de vele giften van talloze sponsoren en donateurs."

Weekgeld

Achter haar klimt een stokstaartje op een boomstam en kijkt nieuwsgierig naar een bezoeker. “De certificaten zijn geldig voor een jaar. Dan is het ook echt klaar en vallen we mensen niet meer lastig of ze het willen verlengen… hee, niet doen joh!", zegt ze als haar kat, die vrij rondloopt in het park, in haar trui gaat hangen. Als de kat bevrijdt is en zich weer behaaglijk uitstrekt op de picknicktafel: “De adopties en donaties kwamen vanuit het hele land – tot aan Friesland toe." Daar horen bijzondere verhalen bij. “Van een oudere meneer uit Ooltgensplaat bijvoorbeeld krijgen we iedere maand 25 euro, die hij zelf op de fiets komt brengen. Iemand anders gaf drie euro. Er zat een briefje bij: ‘dit is wat ik kan missen van mijn weekgeld’. Dat betekent allemaal zoveel voor ons!"

“Ik was altijd maar bezig met het park, en ik heb me eigenlijk nooit gerealiseerd dat het echt een ding is geworden." Ze is even stil en kijkt de dierentuin in. “Ik weet niet precies hoe ik het moet uitleggen." Hoe de toekomst er op financieel gebied uit komt te zien weet ze niet. “We zouden eigenlijk een sponsor moeten vinden van een ton", lacht ze. “Of tien keer tienduizend, dat kan natuurlijk ook. Mensen denken vaak dat we subsidie krijgen, maar we krijgen 0 euro aan subsidies."

Ontsnappingsprotocol

Dan naar de nieuwe apen, die eerst nog wat twijfelend, maar dan steeds zelfverzekerder, hun nieuwe verblijf aan het verkennen zijn. “Dit stond al lang op de planning. Maar het verkrijgen van toestemming om dieren te houden is een langdurig en ingewikkeld proces, wat je niet moet onderschatten. We zijn er in januari 2019 mee begonnen. Je moet allerlei papieren meesturen: een plattegrond van het verblijf, een voedingsprotocol, een ontsnappingsprotocol enzovoort enzovoorts. Al met al wordt het een behoorlijk dik boekwerk. Bovendien duurt het erg lang voordat de overheid groen licht geeft."

Voor apen duurt het voortraject sowieso wat langer, omdat het een aparte primatenvergunning betreft. Waarom is het eigenlijk het penseelaapje geworden? “Dit vond ik altijd al een leuk aapje, een van de kleinste apensoorten ter wereld. Bovendien is deze soort in niet veel dierentuinen te bezichtigen, echt iets onderscheidend dus.’’ In Faunapark Flakkee zijn überhaupt veel dieren te zien die zeldzaam zijn in andere dierentuinen. “Net als onze soort neushoornvogel, de vuurwezel en de boomeekhoorn", somt Blokker op.

Tapasmiddagen

Hoe lang duurt het voordat Bokito in Nieuwe-Tonge komt? Ze lacht. “We houden het wat kleinschaliger. Bovendien ligt nu alles stil door corona. Maar er zijn zeker wel ideeën over andere apen. De meest concrete plannen zijn er echter voor een nieuw kattenverblijf, waar twee nieuwe soorten moeten komen. “Maar ik ga nog niet zeggen welke", glimlacht ze geheimzinnig. Maar het zijn hele bijzondere. Zo maken we het park iedere keer weer een stukje mooier."

Momenteel is er een vaste looprichting en gelden er in het park de gewone coronaregels: houd anderhalve meter afstand, was je handen goed en blijf thuis als je verkouden bent. In het begin kon het park enkel op reservering bezocht worden, en maximaal vijftig mensen per dagdeel. “Maar dat is voor toeristen ook niet prettig. Dus we zijn blij dat we daar vanaf zijn. Bovendien kunnen we de mensen makkelijk kwijt." In tegenstelling tot andere jaren blijft de dierentuin dit jaar ook ’s winters open. “We moeten wel. Wellicht dat we iets kunnen verzinnen, tapasmiddagen of rondleidingen bijvoorbeeld."

Broeden

Ondanks alle coronaperikelen blijft ze positief en heeft ze vertrouwen in de toekomst. “We komen er wel doorheen. Bovendien doen we het allemaal met ontzettend veel plezier." Wat daaraan zeker bijdraagt, is dat er regelmatig nieuw leven bijkomt in de dierentuin. De bijzondere neushoornvogelsoort die het park rijk is, is momenteel aan het broeden. Als alles goed gaat is de verwachting dat er half augustus jongen zijn. “Dat vind ik enorm spannend!"