Het waterstoftankstation in Oude-Tonge.
Het waterstoftankstation in Oude-Tonge.

Verschil van inzicht rond waterstofconvenant zorgde voor botsing provincie en gemeente G-O

“Inmiddels lijkt er, uit gestelde raadsvragen in de gemeenten Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard en uit berichtgevingen in de media, sprake van onduidelijkheid over deze aanbesteding. Die wil ik via deze brief wegnemen”, schrijft de Gedeputeerde. "Het is juist dat de provincie initiatiefnemer is van een lopende aanbesteding tot levering van waterstof binnen de OV-concessie HWGO. Uitgangspunt bij deze aanbesteding is dat de locatie van het te realiseren waterstoftankstation moet liggen op een voor de vervoerder, logistiek gezien, efficiënte locatie in de nabijheid van de busremise op Heinenoord. Hoofddoel van het tankstation is immers het bedienen van de binnen de OV-concessie in te zetten waterstofbussen binnen redelijke kosten. De opdracht voor levering van waterstof (middels een tankstation) ten behoeve van de HWGO-waterstofbussen is Europees aanbesteed via een ‘concurrentiegerichte dialoog’ en was toegankelijk voor alle geïnteresseerde partijen. In deze periode loopt het proces voor het selecteren van de meest geschikte gegadigde."

Nooit gesproken

Over de locatie van een te realiseren waterstoftankstation heeft de provincie Zuid-Holland voorafgaand aan de aanbesteding nooit een uitspraak of toezegging gedaan, geeft Vermeulen aan. "Afspraken die wel met de gemeente Goeree-Overflakkee - en belangrijke (waterstof)partners in de regio - gemaakt zijn over waterstofontwikkeling, zijn vastgelegd in het waterstofconvenant, dat eind 2017 is afgesloten en destijds met de Provinciale Staten is gedeeld. Inmiddels heb ik", geeft Vermeulen aan, "bestuurlijk contact gehad met de gemeente Goeree Overflakkee en is een en ander opgehelderd. Afgesproken is gezamenlijk de voortgang van de afspraken die zijn vastgelegd in het convenant tussen gemeente en provincie te bespreken in een regulier bestuurlijk overleg tussen beide colleges."

Vervolgproces

"Het te realiseren waterstoftankstation zal openbaar beschikbaar zijn en is toegerust op het tanken van zwaar wegvervoer, specifiek voor bussen en vrachtwagens. Het technische ontwerp van het station maakt het voor het tanken van personenauto’s niet geschikt, onder andere door tankdrukverschillen. Gunning van de aanbesteding zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2020 plaatsvinden", besluit de Gedeputeerde.

Dus nog eens toelichting op de heikele materie gevraagd aan de gemeente. Wethouder Tea Both-Verhoeven stelt in een reactie dat ten aanzien van de uitspraak of toezegging er een verschil van inzicht is tussen het college van de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland. Als partner in het H2GO-programma is de provincie Zuid-Holland medeondertekenaar van het zogenaamde waterstofconvenant. Vanuit dit convenant werken meer dan dertig Nederlandse en internationale partijen, die waterstof zien als een belangrijke brandstof voor de toekomst, sinds eind 2017 samen om zich in te zetten voor ontwikkeling van waterstofprojecten op Goeree-Overflakkee.

Koppeling gelegd

In het convenant wordt expliciet een koppeling gelegd tussen het waterstoftankstation in Oude-Tonge en de twintig extra waterstofbussen. De provincie draagt ook actief bij aan de realisatie van de projecten in het H2GO-programma door een programmamanager te leveren en een beperkt budget voor proceskosten beschikbaar te stellen. Op basis van voornoemde ontwikkelingen en de constructieve samenwerking met de provincie, bestond de verwachting bij het college dat het waterstoftankstation bij Oude-Tonge zou dienen als vulpunt voor de waterstofbussen van Connexxion.

Wethouder Both-Verhoeven: “Ik zou heel graag tot een oplossing komen met de provincie, waardoor er ruimte ontstaat om het waterstof tankstation in Oude-Tonge wél in te zetten als vulpunt voor de waterstofbussen van Connexxion en in de toekomst ook voor bijvoorbeeld vrachtwagens, tractoren en auto’s op waterstof. Dit is niet alleen belangrijk voor de uiteindelijke realisatie van het waterstoftankstation in Oude-Tonge zelf. Juist mobiliteit is één de grootste uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie, in de groei naar een energieneutraal Goeree-Overflakkee. Het mooie van het waterstoftankstation in Oude-Tonge is dat er – in tegenstelling tot andere waterstoftankstations – gebruik gemaakt gaat worden van groene waterstof: dat is waterstof geproduceerd uit duurzame energie van wind- of zonne-energieparken op Goeree-Overflakkee.”

Ambities halen

In de schriftelijke reactie van de wethouder staat verder dat zij onlangs over deze kwestie weer heeft gesproken met gedeputeerde Vermeulen. Dat gesprek heeft de genoemde opheldering gebracht ten aanzien van de context en de gewekte verwachtingen. Naar aanleiding hiervan is de afspraak gemaakt dat het waterstofconvenant in een gesprek tussen de gemeente en de provincie zal worden geëvalueerd. De wethouder: “In dit gesprek praat ik graag door over het in goede samenwerking tussen de gemeente en de provincie realiseren van de duurzame ambities op Goeree-Overflakkee, waaronder het realiseren van het waterstoftankstation in Oude-Tonge.”

Meningen

Op websites en sociale media wordt ook over het onderwerp waterstoftankstation gesproken. De fractie Vitale Kernen geeft aan dat zij er niet rouwig om is dat de eerste waterstofbussen niet bij het Green Point / Van Peperstraten en Van Kessel gaan tanken. Puur alleen om het feit dat waterstof geen zuurtjeswater is. Waterstof is een erg licht gas, veel lichter dan aardgas, en is snel ontvlambaar. Vitale Kernen vindt het niet onverstandig dat eerst bedrijven, die al ervaring hebben met waterstof, ermee in de praktijk aan de slag gaan. Veiligheid vóór duurzaamheid is het uitgangspunt van Vitale Kernen.

Op Goeree-Overflakkee rijdt inmiddels regelmatig een waterstofbus.
Gedeputeerde Floor Vermeulen (Foto: provincie Zuid-Holland/Valerie Kuypers).