‘AED moet 24 uur per dag bereikbaar zijn’

DIRKSLAND – In Dirksland zijn acht automatische externe defibrillators (AED). Althans, die staan op de website van de dorpsraad, met de locaties erbij. Er zijn er misschien meer: bezoekers van de website hebben de mogelijkheid om locaties toe te voegen.

Door Kees van Rixoort

De hoeveelheid en de spreiding over het dorp lijkt niet het probleem, maar wel de beschikbaarheid. Slechts één AED is dag en nacht bereikbaar. Die is te vinden bij sportcentrum De Gooye.

De overige apparaten, die kunnen reanimeren in geval van een hartstilstand, bevinden zich binnen gebouwen die alleen toegankelijk zijn tijdens openingsuren. Of, in het geval van de plaatselijke voetbalvereniging, tijdens trainingen en wedstrijden. Wat als je hartproblemen hebt in de avond, nacht of vroege ochtend?

De oplossing is een AED in een buitenkast, maar daar zijn nogal wat kosten mee gemoeid. De dorpsraad van Dirksland zou graag zien dat alle apparaten 24 uur per dag bereikbaar zijn. De gemeente Goeree-Overflakkee is bezig een dekkend netwerk te realiseren in de kernen. Voorzitter Jan Leenders: “Er is wel wat vaart nodig, anders krijgen we te maken met mensen die er geen gebruik van hebben kunnen maken.”