Ziekenhuiscolumn: Veredeld timmerbedrijf

Als ik een fascinerende operatie moet kiezen, dan ga ik voor de spondylodese operatie. Bij deze operatie worden de ruggenwervels aan elkaar vastgezet. Dit gebeurt regelmatig bij patiënten met een scoliose. Vaak wordt in de puberteit deze operatie uitgevoerd. De lengte van de operatie is volledig afhankelijk van hoeveel ruggenwervels vastgezet moeten worden. Allereerst wordt met precisie de huid opengesneden en de spieren opzij gelegd zodat de wervels bloot komen te liggen. Vervolgens worden in de zogenaamde pedikels gaatjes gemaakt waar daarna schroeven vastgezet worden in het wervellichaam. Er wordt gehamerd, gebeiteld, geboord, geschroefd. Het laatste onderdeel bestaat uit het rechtzetten van de rug. Een grote stang wordt geplaatst in de schroeven en de rug wordt middels de ‘moordenaar’ rechtgebogen. Het is werkelijk fascinerend om aanwezig te zijn bij dit veredeld timmerbedrijf met deskundige timmermannen. Je ziet direct resultaat en het is niet zelden dat de patiënt ineens wat centimeters langer is. Momenteel zijn er een aantal orthopeden die deze operatie uitvoeren. En nog steeds geldt: hoe meer artsen aan tafel, hoe moeilijker de operatie is.

Wat is mijn aandeel in dit hele proces? Tijdens de operatie maak ik röntgenfoto’s van de rug om te bepalen of de gaatjes die gemaakt worden in de pedikels goed geplaatst zijn. Als dat goed is, maak ik foto’s van de schroeven voor de plaatsbepaling. Als laatste maak ik foto’s van het gehele traject wat ze hebben ingebracht om te zien of de rug netjes in een rechte lijn ligt. Als dat het geval is, zit mijn taak erop en kan ik de operatiekamer verlaten. Het klinkt u wellicht wat saai in de oren, maar het is verre van dat! Tijdens deze operatie ben ik veel aan het overleggen met de orthopeed hoe hij/zij de foto wil en denk ik zelf actief mee om de stralingsdosis tot het minimum te beperken. Zeker bij kinderen!

En weet u wat zo leuk is? Deze patiënten zie ik niet alleen op de operatietafel, maar ook voor én na de operatie. Voor de operatie moeten foto’s gemaakt worden en na de operatie worden controlefoto’s gemaakt. Meerdere keren tijdens het medisch proces maken de patiënten een korte stop bij de röntgenlaborant. Hebben deze mensen ook nog een bijnaam? Absoluut: fotograaf van de innerlijke mens!