Raad: 'Integrale inzet nodig voor aanpak verslavingspreventie'

Zowel intern binnen gemeente Goeree-Overflakkee, als extern bij (keten)partners wordt in toenemende mate de verslavingsproblematiek opgemerkt. Met name bij jeugd en jongvolwassenen. Hierbij wordt ook gesignaleerd dat het huidige hulp- en zorgaanbod mogelijk ontoereikend is. De toename in (de beleving van) problematiek en het beperkte zorgaanbod, zorgen ervoor dat er momenteel geen sluitende aanpak bestaat. Er is dus behoefte aan inzet die verder kijkt dan preventie. Om dit te bereiken, moet er een integrale aanpak van verslavingspreventie ingezet worden. Vanuit de gemeente werd gemeld dat vanaf september de verschillende inventarisatiesessies zullen starten.

Door Jaap Ruizeveld

Noodzaak

De noodzaak om actief aan de slag te gaan met het voorkomen en verminderen van verslavingsproblematiek, wordt bevestigd door de uitkomsten van het recente gepresenteerde rioolwateronderzoek. Hierin komt naar voren dat amfetaminegebruik (speed) hoger ligt dan in andere, vergelijkbare Nederlandse gemeenten en zelfs hoger dan veel grote steden. Het gebruik van methamfetamine (crystal meth), cocaïne, MDMA (XTC) en cannabis is lager of vergelijkbaar met het gebruik in andere, vergelijkbare Nederlandse gemeenten. Alcoholgebruik is binnen het rioolwateronderzoek niet in beeld gebracht, daar hier onvoldoende vergelijkbaar materiaal van aanwezig is.

Doelstelling

Wel wordt door zowel interne als externe (keten) partners aangegeven dat ook alcoholgebruik in toenemende mate wordt gesignaleerd. Ongeacht welke vorm van drugs- of alcoholgebruik in mindere of meerdere mate voorkomt, is het van belang om hieromtrent een integrale aanpak te hebben en voldoende (zorg)aanbod voor te hebben. Binnen de aanpak wordt er dan ook niet expliciet gericht op een bepaald middel. Het is mogelijk dat bepaalde acties uit de aanpak zich wel specifiek richten op het gebruik van een bepaald middel. De doelstelling is een integrale aanpak op het gebied van verslaving, waarin de onderdelen preventie, zorg, nazorg en handhaving allen zijn opgenomen. Op deze manier kan middelengebruik zo veel mogelijk worden voorkomen, wordt gebruikers passende hulpverlening aangeboden en wordt de verspreiding en verkoop van alcohol en drugs gereguleerd (alcohol) of voorkomen (drugs). Over uiteindelijke besluitvorming rond de aanpak, projectactiviteiten en benodigde middelen gaat het college. Wanneer de huidige begroting dit niet mogelijk maakt wordt de besluitvorming voor middelen aan de gemeenteraad voorgelegd.

Toelichting op onderdelen

Vier deskundigen (de heer Ter Laak onderzoeksbureau KWR-water) en de dames Smit-Rigter van Trimbos, Schouten van de GGD en De Waal (Beleidsadviseur Maatschappelijke Zaken) reikten op onderdelen gegevens, cijfers en trends aan waarmee de raadsleden hun inzichten in de problematiek en de voorgestelde aanpak verslaving konden versterken. Aanbevelingen, speerpunten en aspecten van het uitvoeringsprogramma kwamen aan bod. Voorafgaand aan de mogelijkheid van de politieke fracties om beeldvormend nadere inzichten te verkrijgen hadden de partijen in Eilanden-Nieuws van dinsdag 7 juli al een eerste signaal afgegeven. In genoemde beleidsnota is als visie opgenomen de inzet van de gemeente bij het ondersteunen (vergroten) van het welzijn van de inwoners. Om leed bij bewoners te voorkomen en/of te beperken en ook om eventuele kosten te besparen. Dit vraagt om een passend aanbod van preventieve middelen en maatregelen, waarmee probleemsituaties zo lang mogelijk vermeden kunnen worden.” Vanuit deze brede visie wordt in al het beleid binnen het Sociaal Domein ingestoken op een cultuurverandering. Dit is een lange termijn-verandering, gezamenlijk worden stappen gezet naar een cultuur van: “Niemand kijkt de andere kant op”.