Financieel tekort gemeente in 2021 vermoedelijk 1,8 miljoen

De financiƫle gevolgen van de coronacrisis zijn onduidelijk en de geraamde gelden die nodig zijn voor het treffen van passende maatregelen, extra uitkeringen, hogere kosten, schuldhulpverlening enz. varieerden aanvankelijk in ramingen van 348.000 euro tot liefst 4,4 miljoen euro. Dat negatieve aspect kan iets worden bijgesteld nu het rijk over de maanden april en mei aan de gemeente 1,1 miljoen euro rond corona zal compenseren. Mogelijk zit er nog meer in het verschiet, maar onzekerheid is troef. Ook andere rijksuitkeringen (Gemeentefonds) zijn nog niet bekend.

Natuurlijk biedt de inzet van Enecogelden (waarover de raad 16 juli beslist, evenals dan een voorstel voor een budget voor een Steunfonds van 2,5 miljoen euro) kansen op een positief financieel perspectief in 2022. Maar waakzaamheid is geboden en voor 2021 zal het rode cijfer (tekort) vermoedelijk 1,8 miljoen euro bedragen. Tijd om weloverwogen knopen door te hakken en keuzes te maken. Dat gaat uiteraard allemaal niet meer lukken om zorgvuldig in te vullen in de Kadernota voor de genoemde laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Daarom wordt de Kadernota naar september verschoven en de Begrotingsbehandeling 2021 is nu vastgesteld op 8 oktober (dialoog met politieke beschouwingen) en vervolgens op 15 oktober besluitvormend.

Praat- en procesplaat

De opzet van de Kadernota is algemeen beschouwend nagenoeg gelijk aan voorafgaand jaar met als leidend element de visie die is opgenomen in de praat- en procesplaat. Het perspectief toont aan dat de financiƫle grenzen in beeld zijn. In de meerjarenbegroting - na 2021 - kan een sluitend beeld worden overlegd met de toevoeging dat enkele posten nog ingevuld moeten worden. Opnieuw wordt uitgegaan van een zogenoemde anticiperende begroting. Als pijlers gelden de aanduidingen: Een duurzaam, innovatief, aantrekkelijk- en vitaal eiland. Waarbij ingespeeld wordt op de klimaatverandering en circulaire economie. Mobiliteit en ontwikkelruimte met nieuwe woonmilieus/verblijfsrecreatie en -centra. En demografische ontwikkelingen, kwaliteit van leven, transitie naar netwerk van dorpen. De uitdaging voor de gemeente is om verder te willen groeien met onder andere de economische monitor en de op te stellen omgevingsvisie. Daarbij beseffend dat door het economisch perspectief het maken van keuzes onvermijdelijk is.

Enkele speerpunten

In de Kadernota worden diverse onderwerpen opgesomd waarvoor de portefeuille getrokken moet worden, zoals herstelwerk Havenkade Middelharnis en hoe verder te gaan met bijvoorbeeld ontwikkeling van het Fort en de zwembaden op het eiland. De genoemde Enecogelden zouden voor een deel besteed kunnen worden aan versterking van de vermogenspositie en uiteraard krijgt de Beroepscampus dan een stevige basis. Voor dit jaar en 2021 staan er noodzakelijke werken op het programma zoals het fietspad langs deel van de Langeweg in Middelharnis, bij Beroepscampus. Ook het uitwerken van de verbeteringsmaatregelen 'Overeenkomst N59 (Energy Highway)' en de oplevering van de omlegging van de N215 tussen Dirksland en Melissant staat op de rol. Voor 2021 is groot onderhoud aan de N215 gepland, wordt een start gemaakt met de ontsluiting van kern Nieuwe-Tonge en de aanleg van de turborotonde Middelharnis/Sommelsdijk. Daarna volgt de aanpak van de punten uit het VCP Middelharnis/Sommelsdijk. Er zijn middelen nodig voor uitbreiding van het AED-netwerk, het Investeringsplan Voetbalaccommodaties, Gebiedsmarketing en bijstelling van het toeristenbelastingtarief. Voor de eilandbewoners blijft de belastingdruk laag, kijkend naar gemeenten rondom, ook al zou mogelijk 1 procent als hogere heffing opgelegd worden.

Op koers

De economie van Goeree-Overflakkee ligt op koers. De ontwikkelingen in de gemeente, op het gebied van werkgelegenheid, arbeidsproductiviteit en bruto regionaal product laat na de economische crisis een flink stijgende lijn zien. De gemeente staat nu op een kruispunt. Om te blijven groeien is de economie van het eiland gebaat bij een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Toewerken naar een balans. Met de beroepscampus is hiermee een goede start gemaakt. Om verder te groeien is het van belang dat allianties met partners uit andere gemeenten worden aangegaan. Maar dan moet het rijk dat de gemeente ook mogelijk maken zonder de noodklok te behoeven te luiden voor invulling van (overgedragen taken) bij de gemeentelijke voorzieningen.