Weercolumn: Vanaf vrijdag een reeks betere weerdagen

De afgelopen jaren zijn we flink verwend geweest met ons zomerweer. Met gemak kon het kwik doorstoten naar minimaal 30 tot wel 35 graden. Vorige twee zomers spanden natuurlijk de kroon. Het absolute hoogtepunt was er vorig jaar met op een aantal plaatsen 40 graden. Je kon toen al bijna bevroeden dat die 40 graden er voor dit seizoen niet in zou zitten. Het seizoen is nog lang niet om, maar verzengende hittegolven verwacht ik eigenlijk niet meer. Hitte is er wel in Zuid-Europa momenteel met in Portugal en Spanje maxima tot 44 graden.

Tot en met het einde van deze week blijft het sterk wisselvallig op de Eilanden. Vooral op vrijdagochtend trekt nog een actieve oceaanstoring inclusief regen en vrij veel wind langs. In het tijdpad tot zaterdag kan er zo’n 10 millimeter water bij zijn gevallen op Flakkee.
Mogelijk trekt de wind (westnoordwest) later op vrijdag even aan tot stormachtig (7-8 bft.).
Als de depressie tegen zaterdagochtend zal zijn weggetrokken naar Denemarken, kan het weer geleidelijk gaan opknappen. Aanvankelijk waait het nog stevig door uit het westen. Het stabielere weer zet in het weekend en begin nieuwe week door. Bij de gratie van een stevige uitloper van het Azorenhoog komen er zonnige perioden en wordt het minder koel. Hoogzomers weer met middagtemperaturen tussen de 27 en 30 graden zit er nog niet in. Maar al met al kunnen we een prima weerbeeld tegemoet zien een flink deel van de volgende week (die veelal droog zal verlopen op grond van de huidige weerinfo).

De voorbije maand juni was gemiddeld twee graden te warm in ons land. Het moet raar lopen wil juli te koel gaan uitpakken en de kans op een fractie te warme julimaand acht ik vrij groot. Volgens enkele langetermijnprognoses zou augustus nu eens een keer het klapstuk van de zomer moeten worden. Over pakweg twee weken is hier al iets meer over te zeggen. De maand augustus is zelden een sublieme zomermaand geweest de afgelopen kwart eeuw.
De jaren 2003 en daarvoor 1997 sprongen er wel uit qua intense augustuswarmte.