Amfetamine (of speed) wordt vaak gesnoven omdat de drug dan snel in het bloed wordt opgenomen, maar is er ook in de vorm van pillen en in vloeibare vorm.
Amfetamine (of speed) wordt vaak gesnoven omdat de drug dan snel in het bloed wordt opgenomen, maar is er ook in de vorm van pillen en in vloeibare vorm.

Opinie: iGemengde gevoelens na rioolwateronderzoek

Bewondering is een emotie die niet zo bij het onderwerp past en als eerste duiding nodig heeft. De organisatie Moedige Moeders en de gemeente Goeree-Overflakkee verdienen namelijk een grote pluim. Goeree-Overflakkee is tot nu toe een van de weinige gemeenten in Nederland die dit onderzoek heeft durven laten uitvoeren. Inderdaad, durven. De keuze voor een rioolwateronderzoek getuigt van moed omdat de gemeente de negatieve landelijke publiciteit voor lief nam. Dat het een en ander aan het licht zou komen, was vooraf immers niet zo moeilijk in te schatten.

Natuurlijk is iedereen geschrokken van de cijfers omtrent met name amfetaminegebruik op het eiland. Tenminste, iedereen die kan bedenken welke ingrijpende gevolgen drugsgebruik heeft voor verslaafde, gezin en directe omgeving. De schrik zou er net zo in moeten zitten over de laconieke reacties die te horen en te lezen zijn. ‘Het is hier al jaren een probleem’. ‘Het hoort er een beetje bij’. ‘Er is hier niets te doen voor de jongeren, dus gaan ze experimenteren’. Al zullen verbazing en lichte ergernis hier misschien ook van toepassing zijn.

Het grote voordeel nu is dat precies duidelijk is wat het probleem is. Omdat het met het gebruik van andere harddrugs gelukkig erg meevalt, kunnen de pijlen met name op speed worden gericht. Het zou nu natuurlijk heel makkelijk zijn om als samenleving achterover te leunen en af te wachten waar ‘de politiek’ nu weer mee op de proppen komt. Maar zoals Moedige Moeders al terecht opmerkte: drugsgebruik op het eiland is niet alleen het probleem van de gemeente. Of van de politie, als het om handhaving gaat. Het gaat iedereen aan: ouders, scholen, verenigingen, kerken, buren, kortom iedereen die hier woont, werkt en leeft.

In plaats van te wijzen naar gemeente en politie is het daarom beter om onszelf de vraag te stellen wat onze bijdrage is om dit probleem tegen te gaan. Je baan opzeggen en de hulpverlening ingaan is altijd een aanmoediging waard, maar hoeft natuurlijk niet. Wel kunnen we op tijd beginnen met voorlichting aan onze kinderen en dit niet alleen aan de scholen overlaten. Zodat ze weten wat ze naast een hopelijk mooie tijd op de middelbare school ook zouden kunnen verwachten. En blijven signaleren en melden als we verdachte transacties zien.

Ook voor de jongeren is een schone taak weggelegd. Signaleren en melden is niet 'verraden'. Niets zeggen en die klasgenoot lekker zijn of haar gang laten gaan en vervolgens kapot zien gaan, komt daar meer bij in de buurt. Dat is namelijk precies wat drugs doen. Verslaafden worden niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk gesloopt. Om nog maar te zwijgen over de impact op het gezin en de familie.

Laten we daarom niet aan de zijlijn blijven roepen, maar actief meehelpen om korte metten te maken met drugsgebruik op Goeree-Overflakkee. Zijn we ook meteen van die vreselijke bijnaam af.