Jolien Meijer
Jolien Meijer Foto:

Opiniecolumn: Speed als geluksbepaler…!?

Wiet, een softdrugs die door velen gebruikt wordt. Als het nu bij deze softdrugs bleef..., maar helaas wordt er ook veel harddrugs gebruikt. Harddrugs zoals bijvoorbeeld ‘speed’, een drugs die je even gelukkig maakt, je even het gevoel geeft de hele wereld aan te kunnen. Maar ook een drugs die je hersenen beschadigt en de kans op hartproblemen vergroot.

In zo’n grote stad als Amsterdam is het begrijpelijk dat er veel speed gebruikt wordt. Hoe meer mensen, hoe meer gebruikers, zou je denken. Dan Goeree-Overflakkee met zijn 50.000 inwoners en gemoedelijke kleine dorpjes. Daar zal het speedcijfer toch wel veel lager liggen…

Helaas, ons eiland kan nog steeds aangeduid worden als het ‘Witte Eiland’, bleek uit de laatste cijfers. Er worden in verhouding zelfs meer speedresten uit het rioolwater gehaald dan in onze hoofdstad! Oók nu er vrijwel geen grote feesten meer gegeven worden. Deze aantallen zullen dus veelal door vaste gebruikers genomen worden.

Het is wel echt bizar als je het tot je door laat dringen. Flakkee is niet zo knus en lieflijk als het veelal lijkt. Ook op Goeree-Overflakkee gaat er veel ellende achter de deuren schuil. Wat is de reden om structureel deze harddrugs te gebruiken? Waarom heeft een vaste gebruiker deze oppepper nodig? Is de mate van geluk dusdanig laag dat dit een goede oplossing lijkt? Is het zo belangrijk jezelf beter, zelfverzekerder en luidruchtiger voor te doen dan je eigenlijk bent?

Wat zou het mooi zijn als het aantal speedgebruikers op Goeree-Overflakkee afneemt de komende jaren. Omdat gebruiken niet meer als een oplossing voelt. Omdat men zichzelf waardeert en accepteert zoals men is, en men gewoon zichzelf kan zijn. Omdat wij, eilandbewoners, om kunnen gaan met sombere gedachten en ook gewoon, ongecompliceerd gelukkig kunnen zijn.