Ethiek: Vrouw en ambt

Laten we beginnen met de gedachte dat de kerk, in haar orthodoxe opvattingen, altijd de vrouw in het ambt heeft afgewezen. Door de eeuwen heen is de vrouwelijke ambtsdrager niet in de kerk te vinden. Deze afwijzing berust niet op discriminatie, zoals sommige kwade tongen beweren, maar op het spreken van de Schrift. Paulus wijst erop dat hij niet wil dat de vrouw in de gemeente zal leren (1 Tim. 2:12). En in 1 Kor. 14 vers 34 leert de apostel dat ze ‘in de gemeente zwijgen’. In huis kunnen de vrouwen worden onderwezen door de man. Er zijn nog wel andere plaatsten in de Schrift die ons duidelijk maken dat het ambt toekomt aan de man. De Heere Jezus heeft ook 12 discipelen gekozen. Er waren wel vrouwen die Hem dienden, maar de discipelen waren mannen. De Bijbelse lijn is dat het ambt niet toekomt aan de vrouw. De kerk der eeuwen heeft steeds aan deze lijn vastgehouden. We doen er goed aan om dit ook vandaag de dag te doen. Het is belangrijk om te volharden in de ware leer.

Hoe komt het dat een heel kerkverband dan toch een andere lijn gaat met de vrouw in het ambt? Dit heeft vooral te maken met de visie op de Schrift en de waardering van de moderne cultuur. De Schrift, zo stelt men, is deels gebonden aan de tijd. Paulus heeft dingen gezegd die alleen voor die tijd belangrijk zijn geweest. Vandaag de dag zien we dat anders en dus moeten we ook anders handelen. Een soortgelijke discussie voltrekt zich ook rond de schepping van de hemel en de aarde. De Bijbel leert ons heel duidelijk dat God bijvoorbeeld Adam en Eva goed geschapen heeft. Aan het begin van de mensheid staan twee mensen die God goed en recht heeft gemaakt. Deze gedachte echter valt maar moeilijk te rijmen met de evolutionaire wording van onze kosmos. Vandaar dat sommigen afstand nemen van het Bijbelse scheppingsverhaal en komen met gedachten die in strijd zijn met de letter van de Bijbel. Deze verandering wordt den verdedigd door te stellen dat wij vandaag de dag de Schrift anders moeten lezen dan bijvoorbeeld Paulus of zelfs de Heere Jezus. Paulus zou minder weten dan wij vandaag de dag. Met een dergelijke visie op de Bijbel worden echter allerlei zaken wel heel erg vloeibaar. Het verrast dan ook niet dat langzaamaan de vrouw in het ambt een plaats krijgt. We hebben dan echter wel het spoor van de Bijbel verlaten. En dat is best ingrijpend. De vraag rijst wat er nog meer zal veranderen.

Tenslotte zijn huidige theologen soms erg onder de indruk van de moderne cultuur en wetenschap. Ik wil onmiddellijk toegeven dat de moderne wetenschap ons veel goeds heeft gebracht. De huidige gezondheidszorg is zonder de moderne wetenschap niet goed denkbaar en niemand begeert denk ik behandeld te worden met methoden van zorg van eeuwen geleden. Aan de andere kant moet echter ook gezegd worden dat onze moderne cultuur wel heel erg gemakkelijk omgaat met de diepste vragen van het leven. Onze cultuur is een cultuur die sterk gericht is op de aarde. Vooral onder jongeren, helaas ook in de kerk, kom je dat volop tegen. Laten we echter niet te veel onder de indruk raken van onze cultuur. Mensen zijn geschapen voor een eeuwigheid. En de oude en Bijbelse gedachte dat een mens geschapen is voor een eeuwigheid heeft nog niets aan actualiteit verloren. Daarom is het belangrijk om de Schrift maar te lezen zoals ze tot ons komt. Het zijn de woorden van God.