José de Jong en Rien Bakelaar bij het beeld van Ollie B. Bommel (Foto: Kees van Rixoort).
José de Jong en Rien Bakelaar bij het beeld van Ollie B. Bommel (Foto: Kees van Rixoort).

Serie dorpsraden op G-O: Dorpsraad zorgt voor contacten, connecties en combinaties

Frans Daalmeijer, bewoner van Den Bommel en raadslid voor de PvdA in de voormalige gemeente Oostflakkee, stond aan de wieg van de dorpsraad. Hij kwam op het idee zo’n raad op te richten, kaartte het aan en kreeg het voor elkaar dat de officiële oprichting in 2014 een feit was. De oudste acties van de dorpsraad dateren van vóór het begin bij de notaris, vanaf 2012. De eind 2018 overleden Daalmeijer, die een drukkerij in Den Bommel had, was ook een tijdje voorzitter.

“De dorpsraad is er voor de belangenbehartiging van Den Bommel en Zuidzijde”, zegt voorzitter José de Jong. “Ook zijn we het aanspreekpunt voor de burgerij richting de gemeente, en andersom.”

Rien Bakelaar, voormalig kapper en wandelend archief van Den Bommel, herinnert zich nog goed een van de eerste initiatieven: het opfleuren van het dorp. Aanvankelijk kwamen er bakken met bloemen op verschillende locaties in beide kernen. Later, in 2015, ging het opfleuren bestaan uit het ophangen van hanging baskets. In totaal zijn het er vijftig. Kees van der Welle, bestuurslid van de dorpsraad, rijdt met een zelfgebouwde waterwagen rond om de bloemen in goede conditie te houden.

Een enigszins verwant initiatief is Ville de Fleur, een wedstrijd tussen dorpelingen: wie heeft de mooiste tuin? Ville de Fleur is een Bommelse traditie, al merkt de dorpsraad wel dat de animo om mee te doen wat afneemt. Een ontwikkeling die hoogstwaarschijnlijk samenhangt met de verschuiving van bloemen- naar tegeltuinen.

Bommel Beach

Een groot project waaraan de dorpsraad een organisatorisch en financieel steentje heeft bijgedragen, is Bommel Beach. “Het strandje was een beetje een rommeltje”, blikt José de Jong terug. “Een clubje inwoners zei: dat gaan we aanpakken, zodat het er aantrekkelijk uitziet en iedereen er graag naartoe gaat.”

Dat is aardig gelukt. In de zomer liggen er een vlot en een lijn met drijvers in het water. Een glijbaantje, een picknicktafel en een vuurplek bieden gelegenheid tot vertier. “Er wordt veel gebruik van gemaakt, van gezinnen met kinderen tot groepjes jeugd en… bevers.” Volgens de dorpsraad, die een bijdrage verstrekt voor het onderhoud van Bommel Beach, ligt het strandje er goed bij, mede dankzij het nette gedrag van de gebruikers. “Er is weinig rottigheid, omdat het van het dorp is en door het dorp is aangelegd”, aldus de voorzitter.

De dorpsraad probeert bewoners en bezoekers van het dorp ook aan het wandelen te krijgen. Er is een Ollie B. Bommel-wandeling langs elektriciteitshuisjes met getekende figuren uit de bekende strips van Bommel-schepper Marten Toonder erop. De tekeningen zijn gemaakt door een kunstenaar en kinderen uit het dorp.

Een tweede wandeling leidt langs bezienswaardigheden als de kerk, de Voorstraat en de molen. Deze wandelroute, die ongeveer 3 kilometer lang is, is straks ook beschikbaar via de interactieve informatiezuil die op het gerenoveerde Kaaiplein komt.

En een derde wandeling is in de maak. Die is wat langer en leidt de wandelaar niet langs de Bommelse cultuur, maar door de natuur rond het dorp. De kreken staan centraal, reden waarom deze wandeling de kreekwandelroute gaat heten. “Er zijn nog enkele knelpunten”, zegt Bakelaar, “maar die proberen we op te lossen. Hopelijk is de wandeling dit jaar klaar. Prachtig, je kunt dan langs de kreken wandelen. In het buitengebied, waar je normaal niet zo gemakkelijk komt.”

Stille meimaand

De rust en de stilte waarover De Jong en Bakelaar het eerder hadden, kwam pregnant naar voren in de meimaand. Er stond van alles op stapel om 75 jaar vrijheid te vieren, maar het hele programma viel in het water toen corona het land overspoelde. De vrijheidsmaaltijd, bijvoorbeeld. “Met lokale producten, zoals in de oorlog. De bakker wilde Zweeds witbrood maken. We hadden ook een vliegtuig, maar het bleek wat ingewikkeld om het brood door de raampjes naar beneden te gooien… Er zouden legertrucs zijn en de Sir Oliversband zou muziek van onder anderen Glenn Miller spelen.”

Het ziet er nu naar uit dat het hele programma doorschuift naar 2021. Het draaiboek ligt klaar. Eén onderdeel is wél al gerealiseerd: het plaatsen van een metalen beeld van ‘de onbekende soldaat’. Het meer dan manshoge beeld staat op het Emmaplein, niet ver van Ollie B. Bommel.

De herdenking van de watersnoodramp, op zaterdag 1 februari, ging nog door. Maar de andere herdenking die de dorpsraad mede vormgeeft, de Dodenherdenking op 4 mei, verviel door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Het is van groot belang, benadrukken De Jong en Bakelaar, dat de jeugd een rol speelt bij beide plechtigheden. Dit om de herinnering ook in de toekomst blijvend levend te houden. “Zij moeten het overnemen: de geschiedenis van het dorp kennen en ook weer doorgeven. We moeten een manier vinden die voor iedereen fijn is.”

De dorpsraad propageert de Bommelvlag, die het Streekmuseum verkoopt en die inderdaad in veelvoud wappert in het dorp. Verder was de dorpsraad nauw betrokken bij de realisering van het inundatieproject Verdrinkend Land van WO2GO. Een van de meerpalen staat in Zuidzijde.

Ook ondersteunt de dorpsraad tal van initiatieven en verenigingen, zoals de braderie, de Oranjevereniging, kinderactiviteiten en het huttendorp. “Dat gaat nu allemaal niet door”, klinkt het met lichte spijt. “En dat geldt ook voor een project met leerlingen van de Prins Maurits. Die zouden een filmpje van Den Bommel maken en met onze website aan de slag gaan, maar ook zij kwamen door corona thuis te zitten.”

Zegje doen

De bewoners mochten hun zegje doen toen de gemeente het dorp uitriep tot ‘proeftuin’. Wat willen jullie aanpakken? Een van de antwoorden op die vraag, tijdens een bewonersavond, was het opkalefateren van het Kaaiplein en de Voorstraat. Dat staat inderdaad te gebeuren. Het Kaaiplein krijgt, naast de genoemde informatiezuil, groen en een rustplek voor fietsers. De markt verhuist naar het Emmaplein, dat beter bereikbaar is en minder op de wind ligt. De smalle en volle Voorstraat verandert in een eenrichtingverkeerstraat met geveltuintjes. Parkeren is er straks niet meer toegestaan. Er zijn nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd aan de Kerklaan. Daarnaast kan men de auto kwijt op het Kaaiplein.

Naast bewonersavonden – en thema-avonden over bijvoorbeeld eenzaamheid én dit jaar een nieuwjaarsreceptie – onderhoudt de dorpsraad ook contact met de bewoners via Facebook. “Af en toe zetten we er zelf wat op, verder delen we veel berichten uit het dorp. Van de gemeente, maar ook dat er een kat kwijt is, of een kettinkje gevonden. En berichten van de basisscholen, de voetbal enzovoorts. Het is maar net wat er speelt.”

Zo, en op andere manieren, ontstaan contacten, connecties en combinaties van activiteiten. De laatste jaren probeert de dorpsraad ook de verbinding te maken tussen alle Bommelse verenigingen, stichtingen, kerken en scholen door vertegenwoordigers bij elkaar te brengen en elkaar de plannen voor het jaar erop te presenteren. Alle initiatieven en activiteiten vormen samen het Leefbaarheidsplan, waarvoor de gemeente jaarlijks budget verstrekt. “Er gebeurt hier best veel voor zo’n klein dorpje. De agenda is altijd vol, er is van alles te doen”, zegt José de Jong. “Den Bommel heeft veel verenigingen. Er is hier bijvoorbeeld ook een heel actieve jeugdbrandweer. Met een ledenstop.”

Als corona voorbij is, is het gedaan met de stilte. Dan pakt de dorpsraad de zaken weer op, eerst voorzichtig en ongetwijfeld al gauw weer met volle kracht. Aandachtspunten genoeg. Op termijn: de vernieuwing van beide basisscholen, De Bommelstee en de peuterspeelzaal, die in gedateerde gebouwen gehuisvest zijn. En hopelijk ook wat plannen voor nieuwbouw op inbreilocaties in het dorp. Om bijvoorbeeld het basisonderwijs en de voetbalelftallen toekomst te geven. En daarmee Den Bommel en Zuidzijde zelf.


Het bestuur van de dorpsraad Den Bommel en Zuidzijde bestaat uit zeven personen:
José de Jong, voorzitter
Jan Meinster, secretaris
Lennard de Jager, penningmeester
Rien Bakelaar
Jenny Born
Marco Horjus
Kees van der Welle

Van der Welle vertegenwoordigt Zuidzijde, Jenny Born Kranendijk en de jongere inwoners.

De website www.denbommel-zuidzijde.nl is een platform voor verenigingen, stichtingen, scholen en kerken, die een eigen deelpagina hebben. Daarnaast is er een activiteitenagenda.


In een serie artikelen portretteert Eilanden-Nieuws de dorpsraden op Goeree-Overflakkee. Wat voeren ze uit, wat is er bereikt en welke plannen zijn er voor de komende jaren? En: hoe zijn de contacten met de bewoners van het dorp en met de gemeente? Deze week deel 2: de dorpsraad van Den Bommel en Zuidzijde.