Afbeelding
Foto:

Column: Een rondje rieje

Dat rondje doe ik dan wel bij voorkeur op de racefiets op zaterdagochtend, samen met mijn fietsmaat. Maar ja, ik ben en blijf toch een overkanter. Het rondje rieje naar Flakkeese maatstaf gebeurt immers vooral met de auto en het liefst op een mooie zaterdagmiddag.

Doelloos rondrijden is daarbij zeker niet nodig. Een ijsje halen op d’n Diek of op Ouddorp, even kijken bij de Brouwersdam of er toevallig zeehonden liggen te zonnen of gewoon genieten van al het groen dat het eiland te bieden heeft. Er is zoveel te zien, zoveel te doen. En de terrassen zijn ook weer open.

Toch wil ik als overkanter een lans breken voor de fiets. Beter voor het milieu, beter voor de gezondheid en je ziet gewoon veel meer van Flakkee. Heerlijk is het om langs de Hellegatsplaten, de Grevelingen of door de duinen bij Ouddorp te rijden. Met de auto kom je veel moeilijker bij de mooiste plekjes van het eiland, zeker nu dankzij enkele vandalen de weg naar de Slikken ook nog is afgesloten. Pak je de fiets, dan zijn de Slikken gelukkig nog wel toegankelijk.

Puntje van aandacht is er wel: de wind. Als Katwijker ben ik het wel gewend dat het altijd waait aan de kust, maar op Flakkee lijkt de wind altijd net even iets steviger. Het is een kleine prijs voor een groot plezier. En voor degenen die toch graag de auto pakken: gooi de fiets eens achterin. Of desnoods wandelschoenen.