Fredrieke Koole bij haar verzameling.
Fredrieke Koole bij haar verzameling.

“Ik laat iedereen graag meegenieten van mijn ‘ouwe meuk’”: Fredrieke Koole houdt van brocante én van mensen

“Ik vind het heerlijk om met brocante bezig te zijn”, vertelt Fredrieke Koole enthousiast. “Vroeger vond ik de koektrommel van mijn oma Pietje bijvoorbeeld al helemaal geweldig. Oude spulletjes hebben een eigen verhaal, waar soms een hele geschiedenis achter schuil gaat. In de schuur heb ik van alles staan. Kleine hebbedingetjes van vroeger, maar ook antieke meubels en gebruiksvoorwerpen. Een aantal lieve vriendinnen hebben mij geholpen de ruimte gezellig in te richten. Zo komen alle stukken goed tot hun recht. Ik ontvang mijn bezoekers met een grote glimlach en laat ze graag meegenieten van mijn ‘ouwe meuk’ in de schuur. Er komen zoveel verschillende mensen langs. En dat maakt het juist zo leuk, want ik vind mensen geweldig."

Kinderbedje

De meeste artikelen zijn voorzien van een prijskaartje, maar dat hoeft niet bepalend te zijn. “Ik zoek daar zelf mijn weg in. We worden het altijd wel eens”, glimlacht ze. “Een tijdje geleden kwam er een echtpaar in de schuur kijken. Zulke leuke mensen! Ze zochten een petroleumstel, omdat ze zo graag nog eens een ouderwets stoofpotje wilden maken. Ik had op dat moment juist een mooi exemplaar staan. Helemaal compleet, met de lonten er nog in. Hoewel er een wat hoger bedrag op het prijskaartje stond, zijn we het toch snel eens geworden. Ik zie ze gewoon voor me staan in hun keuken, genietend van hun petroleumstel en de geur van een lekkere stoofpot.”

Bij de verkoop van brocante en antiek wordt de inwoonster van Achthuizen bijgestaan door een goede vriendin, die net zoveel liefde voor oude spulletjes heeft als zij. Die gedeelde passie levert soms leuke voorvallen op: “We hebben wel eens een schattig kinderbedje meegenomen, dat als afval langs de de weg was gezet. Dat móesten we hebben, ook al paste het bijna niet op de achterbank van de auto.”

Rondneuzen

De opbrengst van de brocante is bestemd voor een bijzonder doel. “Wie daar meer over wil weten, mag er gerust naar vragen”, zegt Fredrieke. “We verkopen best veel. Naast de gewone verkoop in de schuur hebben we al drie keer een open dag georganiseerd en een brocanteverkoop bij de Rehobothkerk gehouden. Ook een kofferbakverkoop bij ons op het grasveld was een groot succes. Er stonden allerlei auto’s en de leukste spullen kwamen tevoorschijn. Iedereen genoot van de sfeer en de gezelligheid. Zo kwamen er twee dames uit Groningen langs, die hier op vakantie waren en spontaan aanschoven voor de high tea.”

Steeds meer mensen weten de weg naar de Bommelsedijk in Achthuizen te vinden. “Bezoekers komen van heinde en verre. Het zijn mensen die het heerlijk vinden om rond te neuzen tussen al die oude spulletjes. Soms vinden ze iets dat voor hen van emotionele waarde is of waar ze een bepaalde herinnering aan hebben. Mooi toch, als je iemand daar blij mee kunt maken.”

Oldtimers

Ook de mode speelt mee in de populariteit van brocante en antiek. “Een combinatie van oude en nieuwe spullen is helemaal hip”, weet Koole. “Een oud vaasje als blikvanger op een industriële kast geeft bijvoorbeeld een bijzonder effect.” De brocanteschuur ligt naast ’t Klassiekerhuis, waar oldtimers en youngtimers worden verkocht. “We zijn met ons gezin drie keer verhuisd om meer ruimte voor de autoverkoop te krijgen. Daardoor kwam er ook meer plek voor mijn brocante- en antiekverzameling. Mensen die ’t Klassiekerhuis bezoeken, vinden het meestal leuk om even in de schuur rond te kijken. Als je van oldtimers houdt, heb je vaak ook iets met oude spulletjes, dat ligt best wel in elkaars verlengde.”

Een passie voor brocante én een passie voor mensen. Die twee komen bij elkaar in BrocanteAntiekBijFredriek. Iedereen is welkom in de schuur in Achthuizen en wordt met een glimlach ontvangen.

BrocanteAntiekBijFredriek is gevestigd aan Bommelsedijk 19a te Achthuizen. Contactinformatie en openingstijden zijn te vinden op Facebook via de pagina BrocanteAntiekBijFredriek en op Instagram is ze te vinden op @BrocanteAntiekBijFredriek.

Overzicht van de indrukwekkende verzameling.