Weercolumn: Vooral rond zaterdag weer regenperikelen

Langetermijnprognoses van onder andere het Europese weercentrum voor de middellange termijn, geven de zomer van 2020 nog lang niet op. Ondergetekende ook niet. De tweede julihelft met name zou weer warm moeten gaan verlopen en ook voor augustus is men ronduit positief. Een warmtepiek met maxima tussen de 35 en 40 graden wordt ook min of meer voorzien en dat is dan weer snel te veel van het goede voor de meesten.

Voorlopig lijkt de zomer wel op die van eentje uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het is en blijft ronduit koel en bovendien is het sterk wisselvallig. Woensdag gaf een flinke som met water en ook in het aanstaande weekend houden we het niet droog op de Eilanden. Een volgende regenband met andermaal flink wat neerslag komt op bezoek als we een Schotse depressie zien uitzakken tot boven het Noordzeegebied. In de achterkamer van deze cycloon kan de wind ook nog even flink toenemen uit het westen. De hoogzomerse warmte van de voorbije week zijn we volkomen kwijt en de komende dagen is het vrij koel te noemen op Flakkee.

In de regenvlagen is het soms zelf maar nipt 16 graden en buiten de regenbuien om worden het er ongeveer 18 of 19. De nachten evenwel blijven vrij hoge temperaturen geven, daar de lucht doorgaans vochtig is onder een wolkendek. Alleen de nacht naar vrijdag verliep wat koeler door opklaringen in een van origine even wat frissere luchtsoort. Die vrijdag levert flinke zonnige perioden op in Zuidwest-Nederland voordat natuurlijk de volgende storing arriveert. Een vervelende raddraaier verstiert ons weekendweer dus deels. Regen en wind bepalen het beeld deels op grond van de huidige weergegevens. De vraag is of het na het weekend vlot kan herstellen met het weer? Opkomende uitlopers van hoge druk zijn zeker te traceren, maar de kans dat deze overvleugeld kunnen worden door nieuwe oceaanstoringen is nog vrij groot aanvankelijk. Het blijft in ieder geval vrij koel tot in de tweede week van juli.

Juni is op sommige plaatsen een zeer natte maand geweest. De regio Leiden bijvoorbeeld, een flink stuk naar het noordoosten, zit al aan de 150 millimeter juniregen plaatselijk.

Marc Putto