Afbeelding

Voor u gelezen: Verbittering en hoop in een idyllisch dorp op Engelse platteland: De draad die ons verbindt

Terwijl Eileen haar nieuwe woonomgeving verkent neemt het plan waarmee ze naar Almsbrick kwam steeds vastere vormen aan: het opeisen wat van haar is. Ze sluit vriendschap met de weduwe Moira en na haar verhuizing naar een leegstaande kamer in de kruidenierswinkel van Moira breidt haar welgestelde klantenkring zich snel uit.

Ontgoocheling

Eileen raakt meer en meer vertrouwd met de dorpsbewoners en dat maakt het steeds moeilijker om haar plan ten uitvoer te kunnen brengen. Een complicerende factor is de komst van soldaat Matthew Wilson. Hij verliet, gewond en verbitterd, de oorlog waarin hij heeft gevochten. Het enige familielid naar wie hij terug kan keren in Engeland is zijn nicht Moira. Zijn leven krijgt een nieuw doel als hij in Almsbrick de kans krijgt om een verwaarloosde pachtboerderij over te nemen. Zo kan hij Moira steunen en tegelijkertijd een oogje houden op Eileen. Hij is er vast van overtuigd dat haar komst naar Alsmbrick een doel heeft.

Een allesvernietigende brand in de kruidenierswinkel beroofd Eileen van het spaargeld wat ze hard nodig heeft om haar plan ten uitvoer te brengen. Wanhopig zoekt ze naar nieuwe manieren om Almsbrick te verlaten met datgene wat van haar is. Terwijl Eileen haar eigen strijd voert, heeft Matthew de zijne met het feit dat hij zijn vader al tien jaar niet meer heeft gezien. Bitterheid, trots en koppigheid weerhouden beiden om de eerste stap te zetten. Eileen en Matthew groeien naar elkaar toe en hun vriendschap wordt liefde. Tot het geheim van Eileen uitlekt. De gevolgen zijn groot. Zal het Matthew lukken haar ooit nog te vertrouwen?

Rode draad

Deze historische roman is een dikke pil van meer dan 500 bladzijden. Thema’s als schuld, boete, genade en vergeving lopen als een rode draad door de levensgeschiedenis van Eileen en Matthew. Beiden leren uiteindelijk de last van schuld en pijn neer te leggen aan de voeten van het kruis. ‘De draad die ons verbindt’ is voor liefhebbers van vuistdikke historische romans met een positieve boodschap. De auteur heeft zich voor het schijven van deze roman goed ingelezen in het dagelijks leven op het Engelse platteland in de negentiende eeuw. Dineke Epping (1983) schreef eerder de historische romans ‘Op de vleugels van de wind’ en ‘Thuis op Dunleigh Hill’. Ook deze verhalen spelen zich af in het Engeland van de negentiende eeuw.