Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Meer aandacht aanbesteden

Als je graag een opleiding wil volgen, moet je daar aardig wat centjes voor neertellen, je kan dit zelf bij elkaar sparen of je kunt gaan lenen bij ome duo. Als je dan ook nog eens je vleugels wilt gaan spreiden en lekker op jezelf wil gaan wonen, zie je je zuur verdiende geld zo het raam uit vliegen. Natuurlijk betaal je elke maand ongekend hoge huur voor een hokkie van 10m2, maar daarna blijkt ook nog eens dat je elke dag eten en drinken voor jezelf in huis moet hebben.
Toen ik net op mezelf woonde, kwam ik er pas achter hoe duur het leven eigenlijk is en hoe moeilijk het is om rond te komen van een bijbaantje naast je studie, waar je je in het zweet werkt voor een paar schamele euro’s. Je wilt je huur betalen en de boodschappen, maar het liefst blijf je niet als kluizenaar in je kamer zitten, maar wil je er ook nog wel eens op uit. Genieten moet je, van je studententijd. Ja oké, maar in veel gevallen betekent dat wel dat je ‘s avonds een zakje noedels naar binnen werkt van 0,40 cent. Want ja, dat genieten kost allemaal een heleboel geld.
Je moet echt heel snel, goed leren met geld om te gaan, want anders belandt je in de schulden. Ik denk dat er te weinig voorlichting is over verstandig omgaan met geld en dat daar best op de scholen wat meer aandacht aan besteed mag worden. Doe dat maar in plaats van de stelling van Pythagoras. Hebben we allemaal veel meer aan.