Meditatie: De HEERE is mijn Kracht en Lied

Een heel sprekend gedeelte. Exodus 15 had een vaste plaats in de tempeldienst in Israël. Geen wonder. Als ergens duidelijk wordt wie de Heere is, dan hier. Wanneer Hij met 'een arm met macht' en 'een hand met groot vermogen' Israël uitleidt uit Egypte en dóórleidt op het pad met aan weerszijden de groenig glazige wanden van water. Psalm 77 zingt: "Uw weg was in de zee en Uw pad in grote wateren; en Uw voetstappen werden niet bekend. Gij leiddet Uw volk als een kudde door de hand van Mozes en Aaron". In Exodus 15 wordt gezongen. Ik hoor de zware stem van Mozes. En de kinderen Israëls vallen hem bij. Dat zijn in elk geval de mannen geweest. Straks mengen zich de stemmen van Mirjam en de vrouwen in het blijde koor dat zingt van de grootheid en heerlijkheid van God. Mozes en de mannen vóórop... En zó aanstekelijk dat de vrouwen er in volgen...
Ze zingen van de Heere. Van Zijn grote daden. Daar ging wat aan vooráf! Wat hebben ze niet te lijden gehad?! Ontzaglijk veel. Want Hun weg uit Egypte liep niet recht toe recht aan naar Kanaän. De Heere leidde ze naar de zee. En daar stonden ze. Links en rechts bergen. En vóór? De zee. En achter? Een snel aangroeiende stofwolk. Farao met z'n strijdwagens; dat wisten zelfs de kinderen. Wat een angst, wanhoop en ontreddering. Nu zouden ze toch nog omkomen. Midden in de woestijn.

Wij horen die geschiedenis. Zij zaten er middenin. Of proeven wij het zand en het stof van Farao soms ook tussen de tanden? In de kracht van de zonde en de Boze die ons van God scheiden en altijd weer willen opsluiten. Letten wij op; hoe komt Israël dóór de Rode Zee? Hoe ontkomen ze aan Farao? Doordat de Heere een weg baant. En Hij op die weg leidt. De wonderlijke weg van God. Er is geen weg dan de wonderlijke weg die God baant. Dwars door het water met de dreigende glazen muren opzij, en toch veilig aankomen.
En dan? Dan is er de blijdschap; het ontzag voor de Heere. Dan klinkt het lied op. Zo is Hij! Hij heeft Farao en z'n leger in het diepe water geslingerd. Zonder enige moeite. De paarden en hun trotse ruiters. 'Gij hebt Uw rechterhand uitgestrekt, de aarde heeft hen verslonden' (vers 12) Wat is de Heere heilig en geducht. Wie zal Hem weerstaan in Zijn heilige toorn en het leven eraf brengen?
En Zijn rechterhand leidt het volk dat Hij verlost heeft. 'Gij voert hen zachtkens door Uw sterkte tot de lieflijke woning Uwer heiligheid'. (vers 13). Mozes zingt; hij noemt de Heere zijn kracht. Zoals David in psalm 118, 14 zingt: ' De Heere is mijn sterkte en psalm, want Hij is mij tot heil geweest'. Daarom!
Uit Zijn heil spruit de lofzang voort. En dat heil heeft Mozes geproefd. In de reddende uitleiding door het water heen. Wat moet je anders dan zingen wanneer je zelf van het donkere water van Gods misnoegen over de zonde weet en in het geloof, in Christus op de weg werd gezet? Naar Hem werd toegetrokken? Zijn macht en heerlijkheid hebt geproefd? Zijn liefde en genade? Zingen om Hem. Om het onverdiende; het verrassende van Zijn heil en genade. Dat de Heere zo is. Geen soldaat kwam er bij de Israëlieten aan te pas. Geen wapen schitterde in de strijd. De Heere heeft gestreden en overwonnen. Wat is geloven anders dan Hem de strijd gestreden laten hebben? Op Golgotha. Delen in Zijn overwinning op zonde, duivel en dood? 'Daar rees Zijn lof op stem en snaren; nadat Hij ons beveiligd had'.

De Heere is mijn kracht. Een sprekend woord. Voor mannen, vrouwen en kinderen die van huis uit hun hart tegen hebben, maar die zich door de Heere laten overwinnen en zo Hem zoeken te dienen in geloof en liefde. Geen wapen in de strijd tegen zonde, wereld en eigen vlees dan de Naam des Heeren; dan als zondaar te schuilen bij God. De God van ons voorgeslacht. Daar wordt het lied geboren. Het lied van het geloof, op de Heere. Dat lied lijkt de eeuwen door wel eens te verstommen maar het valt nooit helemaal stil. Het wordt op de aarde gezongen in gebrokenheid. En in volmaaktheid aan de glazen zee. (Openb. 15). Om dat lied te leren komt de gemeente samen. Ook om de wijs te houden in tijden van zorg, moeite en aanvechting. Een lied dat nooit verveelt maar schittert als duizend kristallen: 'de Heere is mijn kracht'.

Deze overdenking stond eerder in Eilanden-Nieuws van 1 augustus 2003