De kinderen kunnen haast niet wachten tot ze mogen gaan spelen in de nieuwe speeltuin.
De kinderen kunnen haast niet wachten tot ze mogen gaan spelen in de nieuwe speeltuin.

"Buiten spelen heel gezond en ontzettend belangrijk"

Naast de kinderen, wethouder, dorpsraad Nieuwe-Tonge in Bloei! en verschillende buurtbewoners zijn er ook enkele belangstellenden bij het moment aanwezig. Het krioelt van het leven in de speeltuin als de voorzitter van de dorpsraad, Anne-Karin Guijt, het woord neemt. Zij vertelt in het kort wat over de speeltuin. Daarnaast geeft ze aan dat er voor iedere aanwezige een gratis ijsje is van ’t Ysbakkie, namens de dorpsraad. Dit wordt met luid gejuich ontvangen.

Nieuwe-Tongse vlag

De kinderen staan al te trappelen van ongeduld om te gaan spelen als wethouder Both het woord neemt. “Ik denk niet dat ik een toespraak van tien minuten moet houden’’, grapt ze. “Ik ben heel trots op de dorpsraad, omwonenden en allen die zich voor de realisatie hiervan hebben ingezet. Het lijkt heel makkelijk, even een speeltuintje plaatsen, maar er komt veel bij kijken. Desalniettemin is lekker buiten spelen heel gezond en ontzettend belangrijk. Daarom zou ik er ontzettend van genieten!"

Dat gaan de kinderen dan ook doen, na de officiële opening. De naam van het speeltuintje, het ‘Sterktuintje’ is bedacht door een paar kinderen. De naam is afgedrukt op een grote Nieuwe-Tongse vlag. Deze wordt hoog in de top gehesen en de kinderen kunnen gaan spelen. Een buurtbewoner staat er tevreden naar te kijken, en is ook een tikkeltje verbaasd. “Nooit gedacht dat er zó veel kinderen in Nieuwe-Tonge waren. Het is toch prachtig zo?"

Vier jaar

Voorzitter Guijt: “Je zou het zo niet zeggen, maar de realisatie van deze speelplaats had heel wat voeten in de aarde. We hebben er in totaal vier jaar over gedaan. Vanuit ouders was er vraag naar een speelgelegenheid voor hun kinderen. Aan deze kant van het dorp was er eigenlijk niets voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De oudere kinderen kunnen op het oude voetbalveld terecht en aan het Oranjeplein staan enkele wipkippen voor de hele jonge kinderen. We wilden kinderen van alle leeftijden uitnodigen tot buiten spelen en sociale interactie."

Het oog viel op het hondenuitlaatveld aan het Sterkplein. “Dat stond toch al op de nominatie om opgeheven te worden, het is een mooi plekje en er is voldoende sociale controle op wat er gebeurd. Daarnaast heeft deze kant van het dorp er nu een mooie speeltuin.’’ Ook de omwonenden werden betrokken. Tijdens een avond met directe omwonenden konden mensen kiezen uit welk ontwerp ze het mooist vonden. Uiteindelijk is er gekozen voor een landelijk ontwerp, passend in de omgeving."

Bankjes

Aan het realiseren van een speeltuin hangt ook een prijskaartje. “Door de plaatsing van de windmolens in de omgeving van het dorp konden we een beroep doen op zowel de windfondsen van Krammer als Battenoert (Deltawind). De gemeente Goeree-Overflakkee en dorpsraad maakten het bedrag compleet. Helemaal af is de speeltuin nog niet. “Er komen over enkele weekjes nog bankjes bij, in dezelfde stijl als de speeltuin." De vuilnisbakken en fietsenrekken zijn inmiddels wel geplaatst.

“Het is vanuit de kinderen heel goed opgepakt. Ook vóór de opening, toen delen van de speeltuin nog in de steigers stonden, werd er al gebruik van gemaakt. Vooraf hebben we heel bewust gekeken naar dat er meerdere kinderen tegelijk in kunnen spelen, niet dat er twee schommels zijn waar zes kinderen op moeten wachten. Er zijn wat dat betreft allerlei mogelijkheden tot sport en spel. We hopen dat dit bijdraagt aan de leefbaarheid van het dorp en er veel plezier aan beleefd wordt."