Ethiek: Taalgebruik

Fors taalgebruik kan soms uiting zijn van een diepere emotie. Het kan zijn dat iemand dingen zegt die werkelijk nergens op slaan. Het lijkt mij dan niet verkeerd om bijvoorbeeld het woord onzin te gebruiken. Helaas wordt er door sommige mensen een hoop onzin te berde gebracht. De discussie over bijvoorbeeld de Europese Unie staat soms bol van de merkwaardige gedachten. Dat wij in de noordelijke landen wat zullen moeten bijdragen aan het herstel van de zuidelijke landen is duidelijk. Maar we moeten natuurlijk niet doen alsof we hier rijker van zullen worden. Het kost gewoon geld en helaas lijkt het er niet echt op dat die landen krachtig zullen herstructureren. Integendeel, in Spanje schijnt een basisinkomen voor iedereen te worden ingevoerd en in Italië is de pensioenleeftijd 61 jaar. In Nederland ligt die leeftijd op ruim 66 jaar. Er is dus in die landen heel wat aan te passen, maar het lijkt er niet van te komen. Dat er daarom af en toe duidelijk gezegd wordt waar de grenzen liggen, lijkt mij zonneklaar. Het europroject, vooral de invoering van de euro, is in feite mislukt. En dat verlies zullen we dus op enig moment moeten nemen. Het is goed om daar heldere taal over te spreken.

Fors taalgebruik kan echter ook ontaarden. Ik noemde reeds vloeken. Dat is in strijd met de geboden Gods en daarom heeft elke christen daar last van. Het is een aantasting van Gods Naam en eer. Hoe we daar op moeten reageren is best lastig. Het lijkt me belangrijk om in ieder geval zelf eerlijk en sober in taalgebruik te zijn. Daarnaast is er een heel repertoire aan grove woorden. Ik ga die niet noemen, maar onze jongeren weten daar alles van. Soms zijn het ook woorden die ik niet begrijp, maar die kennelijk nogal ingeburgerd zijn. Grof taalgebruik siert een mens niet. We moeten oppassen om te veel en te snel te gaan moraliseren, maar het is best belangrijk om te letten op onze woorden. Als iets niet goed is, kan dat ook met eenvoudige en sobere woorden worden aangegeven. ‘Dat is niet juist’ zou net zo goed moeten zijn als een hele of halve krachtterm. Trouwens, het gebruik van krachttermen om een opvatting te verdedigen maakt het ook allemaal niet sterker. Ooit leerde mijn moeder me al dat grof taalgebruik een uiting is van gebrek aan argumenten. Laten we dus oppassen voor dit taalgebruik.

Tenslotte nog een laatste opmerking. We kunnen ook dingen stellig beweren zonder dat daar grond voor is. Sommige mensen poneren zomaar wat zonder enig bewijs. Helaas komt dit in de kerk ook heel veel voor. Mensen beweren de grootste dingen zonder een spoor van bewijs. De Bijbel is echter Gods boek. En dat boek hebben we van God ontvangen om te lezen en daar onze redenen in te vinden. Laten christenen veel gebruik maken van de Schrift. Het is Gods boek in een verloren wereld. Het waren de minsten in onze samenleving niet die leefden bij de woorden Gods. Tot op de dag van vandaag hebben die geldingskracht. Omdat het woorden van God Zelf zijn.