Ben Musters en de Kaaiwerker van Joep Luijckx.
Ben Musters en de Kaaiwerker van Joep Luijckx.

Serie Dorpsraden: "Vanaf de eerste minuut zijn we bezig geweest voor Oude-Tonge"

Stevig en stoer, zo zou je ook de dorpsraad zelf wel kunnen noemen. In vijf jaar tijd – de dorpsraad ging van start in mei 2015 – is er best veel tot stand gekomen, zo blijkt uit een interview met voorzitter Ben Musters. “We bruisen van de ideeën, er staat van alles op stapel.”

Eerst oriënteren

“We zijn begonnen met zeven man. Eerst hebben we een paar keer bij elkaar gezeten om ons te oriënteren”, blikt de voorzitter terug in de tijd. “Toen hebben we alle verenigingen van het dorp uitgenodigd en daarna de ondernemersvereniging. Daardoor kregen we een goed beeld van wat er leefde. Vervolgens hebben we een inwonersavond belegd. Daarna konden we pas goed van start. Het eerste jaar is er niet zo gek veel gebeurd, we waren vooral aan het oriënteren en aan het kijken of het zou lukken. Nou, het is gelukt.”

“Waarom we de dorpsraad hebben opgericht? Tja, er was er hier ooit een, maar die was gestopt. Wij dachten: moet de gemeente hier dan alleen de dienst uitmaken, laten we de kans pakken om wat voor het dorp te doen. Vanaf de eerste minuut zijn we bezig gewest voor Oude-Tonge. Ik denk dat het aardig gelukt is tot op de dag van vandaag.”

Een deel van de projecten die de dorpsraad onder handen had, viel onder de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. “We hebben heel wat kunnen doen”, zegt Ben Musters met een tevreden blik. “Het havenkanaal, een informatiebord over de schotsluis, een vlaggenmast op de Kaai, de Kaaiwerker – dat was een initiatief van KunstPlus – en een nieuw paneel bij het massagraf.”

Geruïneerd

Dan betrekt zijn gezicht een beetje: “Op het strandje zijn zitbankjes geplaatst, maar helaas is er brand gesticht en is een van de bankjes gestolen. Door dat vandalisme is de verdere uitvoering van het plan voor het strandje stopgezet: geen boothelling, geen uitkijktoren, zoals in Battenoord, geen vogelkijkhut, geen vuurput. Samen met de gemeente, die dit subsidieerde, hebben we besloten het plan niet uit te voeren. Jammer, want we waren al twee jaar bezig met de voorbereidingen, ook door de verplichte vogeltellingen.” De plannen voor het strandje zijn geannuleerd, al houdt de dorpsraad ze nog wel ergens in het achterhoofd, evenals het niet gerealiseerde schelpenpad met trekvlot langs het havenkanaal. Wie weet breken er betere tijden aan…

Vandalisme is een probleem in Oude-Tonge. Musters noemt naast het vernielen en laten verdwijnen van de bankjes ook een geruïneerde slagboom en dito reflectieborden bij het water. “Bij DBGC is ook flink huisgehouden”, verwijst Musters naar het vandalisme op het terrein van de plaatselijke voetbalvereniging.

Meer woningen

De dorpsraad maakt zich ook behoorlijk druk voor het realiseren van meer woningen in Oude-Tonge. Een enquête die de raad hield onder de bewoners wees uit dat er behoefte is aan starterswoningen. Een projectontwikkelaar heeft plannen voor zulke woningen op het campingterrein, maar die zijn nog niet rijp voor uitvoering. Wel is er nieuwbouw in de Molenpolder. Musters: “Dat zijn honderd huizen maal twee bewoners, of meer als we de kinderen meetellen. Aan de Handelskade komen er twee appartementencomplexen bij, dat is weer dik honderd man. Op de oude locatie van Ebbe en Vloed komen appartementen en eengezinswoningen. En er is ook nieuwbouw voorzien aan de Oostdijk. Het gaat steeds beter: bij elkaar komen er ongeveer zevenhonderd mensen bij in Oude-Tonge. Dat is hard nodig voor de middenstand, de verenigingen en de kerken. Vergeet niet dat er jarenlang niets is gebouwd hier. Het bedrijventerrein loopt als een tierelier. De mensen die daar komen werken, willen misschien ook wel hier komen wonen en ’s avonds een terrasje pikken, net zoals de bezoekers van onze jachthaven die vlak bij het centrum ligt.”

De rol van de dorpsraad in het proces richting nieuwbouw was het peilen van de mening in het dorp via een dorpsavond en een enquête, en het presenteren van de resultaten bij projectontwikkelaars, de woningcorporatie en de gemeente. “Dat heeft wel geholpen”, zegt de voorzitter.

42 verenigingen

Maar er zijn meer mijlpalen. Ben Musters noemt het realiseren van een babyschommel in het speeltuintje aan de Wilhelminastraat, met een bankje erbij voor de ouders. En het vernieuwen van het kunstgras op het trapveldje. Een verenigingsmarkt, waar alle verenigingen in het dorp zich konden presenteren. “We hebben hier 42 verenigingen. Niemand kan het geloven”, lacht de voorzitter, die eraan toevoegt dat de verenigingsmarkt veel volk trok en diverse verenigingen ook nieuwe leden opleverde.

De inwonersavonden van de dorpsraad, elk jaar één, zijn ook populair. Volgens Musters komen er zeker honderd mensen op af, maar mogen er nog wel meer ideeën en suggesties loskomen om de dorpsraad te voeden. Overigens is de raad ook behoorlijk actief op sociale media. “Er staat bijna elke dag wel wat nieuws op.”

De bewoners van Oude-Tonge kunnen op korte termijn een mooie nieuwe voorziening in het dorp tegemoet zien: een multifunctionele sportkooi, waar ze kunnen voetballen, basketballen en tennissen. De sportkooi komt op het circusterrein op de hoek van de Capelleweg en de Mercuriuslaan. Het gaat, samen met oplaadpunten voor fietsen op de Kaai, om een investering van de gemeente, in de woorden van Ben Musters “een tegemoetkoming voor de overlast van de windmolens”.

Solar bankje

Dit in combinatie met een bankje met oplaadmogelijkheden voor telefoons en misschien elektrische fietsen, dat energie krijgt via zonnecellen. Het solar bankje is een gift van het Windfonds Krammer. Vorige week toog de dorpsraad naar Bruinisse om de cheque in ontvangst te nemen.

De dorpsraad houdt zich, via een werkgroep waarin ook ondernemers zitting hebben, eveneens bezig met het opfleuren van het Kaaiplein, dat nu toch een beetje een kale vlakte is. “Verder blijven we ons inzetten tegen de verpaupering, in de hoop dat het aangezicht bij binnenkomst van Oude-Tonge beter wordt. Gelukkig pakt de gemeente dit ook goed op.”

Het nieuwe verkeerscirculatieplan, dat onlangs met unanieme stemmen is aangenomen door de gemeenteraad, moet voorts leiden tot een veiliger dorp. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar knelpunten als de Molendijk, die Musters levensgevaarlijk noemt, en de Stationsweg, waar de onoverzichtelijke kruising met de Eisenhowerlaan gaat veranderen in een rotonde.

Vijf jaar geleden begon het met zeven mensen. Nu telt de dorpsraad er nog altijd zeven. Veel verloop is er tussentijds niet geweest. Ben Musters roemt het bestuur, dat volgens hem veel kennis van zaken heeft. “Wel zou ik er graag een paar jongeren bij willen hebben. Laat ze maar meedraaien. Kom maar met ideeën, jongeren. En andere inwoners ook.”