Nieuwbouw op G-O is niet hetzelfde als nieuwbouw in stedelijk gebied, aldus de raad (Archieffoto: Wim van Vossen).
Nieuwbouw op G-O is niet hetzelfde als nieuwbouw in stedelijk gebied, aldus de raad (Archieffoto: Wim van Vossen). Foto: Wim van Vossen

'Met planoptimalisatie ruimte voor 30.000 extra woningen'

De provincie stelt: "De huidige bouwtraditie is het gevolg van een aantal normen en patronen. Als we anders omgaan met de parkeernorm en meer prikkels in de grondprijssystematiek inbouwen, wordt planoptimalisatie haalbaar. Dat betekent verhoging van de omgevingskwaliteit, meer en betaalbaardere woningen en verduurzaming van de mobiliteit. Voor het versnellen van woningbouw in Zuid-Holland is op korte termijn geen gebrek aan plannen, maar vooral aan realisatiecapaciteit.

Bouwtempo te laag

Het bouwtempo is volgens de provincie te laag vergeleken met de vraag. "Planoptimalisatie zou de bouw kunnen versnellen. Enerzijds omdat het bouwen van een huis met drie appartementen drie keer meer oplevert in dezelfde tijd, dan een eengezinswoning. Anderzijds doordat planoptimalisatie meegenomen wordt in bestaande plannen. Wellicht staan er inzichten en ideeën in de Quickscan die voor uw gemeente interessant zijn", geeft de provincie aan. Zij nodigt gemeenten uit met haar in gesprek te gaan over verdere mogelijkheden van planoptimalisatie om zo de noodzakelijke woningbouw te realiseren.

Nou, laat de Gedeputeerde maar eens naar het eiland komen zei Grinwis (SGP) uitnodigend. Pipping (CU): "Wij hebben hier te maken met een landelijk karakter. We bouwen voor de eigen behoefte." Wethouder Markwat gaf aan dat de provincie dit onderwerp inderdaad niet met het eiland heeft afgestemd.