Klarenbeeksepad wordt definitief onttrokken aan openbaarheid

Jarenlang is er strijd gevoerd over het nemen van een besluit tot afsluiting van het Klarenbeeksepad in Ouddorp. Onttrekking van het pad aan de openbaarheid zoals bedoeld in artikel 9 van de Wegenwet is een raadsbevoegdheid en de raad heeft nu eindelijk een besluit genomen. Met de onttrekking wordt aangegeven dat het op grond van privacy en gemaakte afspraken ongewenst is dat er openbare wegen zijn op een aantal percelen aan en nabij de Klarenbeekweg 4 in Ouddorp. Het dossier wordt nu ter inzage gelegd.

Een zeer langslepende affaire waarbij emoties hoog oplaaiden kwam donderdag in de volksvertegenwoordiging tot besluitvorming. Dat gebeurde in unanimiteit. Wel omringd met een motie waarbij gepleit werd bij het college voor behoud van cultuurhistorische waarden van kerkepaden. SGP, VVD, EVV, VKGO, PvdA, Vol Vreugde, CDA en ChristenUnie waren de indieners. Het college werd gevraagd te onderzoeken welke kerkenpaden die onder andere in de quick scan historisch overzicht van de kerkenpaden in Ouddorp en in andere kernen op het eiland bescherming verdienen. Ook moet worden onderzocht hoe die bescherming geboden kan worden en hoe er concreet beleid kan worden ontwikkeld om dat verder vorm te geven. Een en ander moet worden uitgewerkt in de Gebiedsvisie van Ouddorp en geregeld worden via het Gebiedsplan. Verder dient het college de mogelijkheden te onderzoeken om het beleid te borgen via cultureel erfgoed en door middel van informatieborden de geschiedenis van de kerkenpaden duidelijk zichtbaar te maken in het (Ouddorpse) landschap.

Geen precedent

Het college gaf aan geen moeite te hebben deze motie over te nemen. Het besluit voor het Klarenbeeksepad betekent geen precedent voor andere paden. Dat werd ook al in de raadsvergadering van februari van dit jaar aangegeven. Men had het liever niet zo gehad, maar op grond van toezeggingen kon men niet anders. ChristenUnie en Vol Vreugde dienden nog wel een amendement in waarin zij voorstelden kerkenpad Klarenbeekweg aan de openbaarheid te onttrekken met de aantekening dat, gelet op het cultuurhistorische karakter, het pad enkele keren per jaar gebruikt zou kunnen worden voor door- of mede door- grondeigenaar georganiseerde of geaccordeerde wandelingen. Maar de overige raadsfracties zagen niets in dit amendement.