Op grond van de Bijbel kun je zowel voor als tegen orgaandonatie kiezen, aldus ds. Bakker.
Op grond van de Bijbel kun je zowel voor als tegen orgaandonatie kiezen, aldus ds. Bakker.

Predikanten over orgaandonatie: “Hoe waardevol is het zo'n teken van naastenliefde te tonen?"

Allereerst is dominee T.A. Bakker van de Hersteld Hervormde Kerk van Nieuwe-Tonge aan het woord. “Wat ik vind van orgaandonatie? Dat doet er niet toe. Het gaat erom wat God ervan vindt. Ja, maar wat denk ik dan over de vraag wat God ervan vindt? Dat weet ik om eerlijk te zijn niet zo goed. Gods wil weten we namelijk uit de Bijbel, en op grond van de Bijbel kun je zowel voor als tegen orgaandonatie kiezen.’’

Rouwproces

“Voorstanders wijzen erop dat je anderen kunt helpen door ‘ja’ in te vullen. Dat is zeker waar. Wat bijzonder als een afgestane nier of lever voor een ander levensverlengend kan zijn! Dat lijkt aan te sluiten bij het punt dat in de Bijbel zo vaak wordt gemaakt: denk niet alleen aan jezelf, maar denk aan de ander." Maar volgens de predikant is er ook een andere kant. “Tegelijk is het de vraag of je je familie helpt met de keuze om na je sterven organen te doneren. Het rouwproces kan daardoor erg bemoeilijkt worden."

“Bovendien heb je je lichaam van je Schepper gekregen. Is het de bedoeling om sommige organen weg te geven? Persoonlijk neig ik ernaar dat dat voor Gods aangezicht te rechtvaardigen is. Ja, christenen geloven in de opstanding van de doden. Maar God zal er zeker voor zorgen dat Zijn kinderen een prachtig lichaam krijgen. Dat hangt niet van een eventuele orgaandonatie af! Kortom, ik sta voorzichtig positief tegenover het doneren van organen."

Dwang

Maar ds. Bakker plaatst hierbij wel een kanttekening. “Ik sta niet positief tegenover de nieuwe wet. Al kun je gewoon aangeven dat je geen donor wilt zijn, ik vind dat de overheid zich op deze manier te veel mengt in iets wat wij met de Heere en onze naaste moeten besluiten. Misschien dat deze ‘dwang’ tot registratie voor veel bewoners van ons eiland een reden is om ‘nee’ te zeggen? Het is maar een gedachte, wat verder onderzocht zou kunnen worden." Zelf heeft de predikant zijn keuze gemaakt, maar houdt die bewust voor zichzelf. “Ik vind het belangrijk dat mensen zelf hun keus maken."

Omzien naar naaste

Ook ds. G.J. Anker, predikant in de Hervormde Gemeente in Ooltgensplaat, staat genuanceerd in het orgaandonatievraagstuk en wijst op ieders persoonlijke beslissing. “Letterlijk staat in de Bijbel niets beschreven over orgaandonatie. De kennis daarover had men toen nog niet, dus wist men ook niet of we iets uit ons lichaam mogen weggeven aan de naaste. We moeten het doen met teksten waarin de Bijbel spreekt over ons lichaam en hoe we daar mee om moeten gaan."

Hoe staat hij er persoonlijk tegenover? “Ik vraag me af of ik, wanneer ik ziek word en een orgaan kan ontvangen, dat dan ook wil. Als het antwoord ja is, dan kan ik zelf geen ‘nee’ zeggen op het geven van organen. Daarnaast speelt de gedachte wél iemand te kunnen helpen! Hoe waardevol is het zo'n teken van naastenliefde te tonen?" De belangrijkste overweging bij de keuze om wel of niet organen te doneren is volgens de predikant dat we de Bijbel moeten laten spreken en ons antwoord van daaruit onderbouwen. “In de keuze die je maakt moet je niet alleen letten op jezelf, maar ook omzien naar je naaste."

Ruimte geven

Zelf heeft hij nog geen keuze gemaakt en zodoende ook nog niet geregistreerd. “Dat ga ik wel doen. Ik heb gemerkt dat je, zolang het maken van een keuze niet verplicht wordt, snel geneigd bent dit voor je uit te schuiven. Nu de overheid het besluit genomen heeft dat iedereen donor is tenzij je zelf anders aangeeft, zul je een beslissing moeten nemen of je dat laat staan of niet."

“Uit een onderzoek van enige tijd geleden werd mij duidelijk dat op de Biblebelt meer nee-stemmers waren. Dus in die zin is het niet vreemd dat dat op het eiland ook zo is. Wat vind ik daarvan? Ik wil Paulus citeren, die ergens schrijft: “Laat ieder in zijn eigen geest ten volle overtuigd zijn." Dat is ook hierop van toepassing; orgaandonatie is iets persoonlijks en in die zin moeten we de ander de ruimte geven in de keuze die hij/zij maakt. Dit vooral omdat de Bijbel er niet duidelijk over is en met verwante teksten kunnen zowel voor als tegen zich ‘beroepen’ op de Bijbel."

Eeuwig

“Tot slot wil ik een andere belangrijke overweging noemen, namelijk de vraag: waarom wil ik persoonlijk een orgaan ontvangen? Is het in deze niet ook belangrijk om ‘ten volle overtuigd’ te zijn als het gaat over de vraag of ik verzekerd ben als ik zou kunnen sterven? We geloven als christen toch dat het leven na de dood werkelijk het goede leven is, namelijk eeuwig bij God zijn! Moet ik dan ten koste van alles een orgaan willen ontvangen of moet ik erkennen dat het leven weliswaar eindig is, maar in geloof nooit het einde zal zijn?"

In de licht gekleurde gemeenten weinig orgaandonoren. De Biblebelt valt enigszins op (Beeld: CBS).