Weercolumn: Weekend vrij wisselvallig en flink koeler

Na de vele regens van de afgelopen tijd waarbij op sommige plaatsen de normale maandhoeveelheid viel, hadden we een paar hoogzomerse dagen op het pleit.

Een sterke uitloper van hoge druk afkomstig van de Azoren heeft zich via onze omgeving uitgebreid naar het noordoosten van Europa. Daardoor werd met oostelijke winden warme continentale lucht aangevoerd met maximale temperaturen tot een graad of 29 bij ons.

Vlakke lagedrukgebieden ontstaan door de warmte meestal boven Frankrijk. Die veroorzaken niet zelden enkele onweersbuien die doorgaans in noordelijke richting koersen.

Deze keer komt de dreiging ook vanuit het zuidwesten en deze wordt gevoed door een depressie die richting Engeland koerst. In het kielzog komen enkele buien mee die rond vrijdagmiddag al hun opwachting kunnen maken in het zuidwesten van het land. In het tijdpad tot en met zaterdagochtend moeten we rekening houden met de passage van enkele buien (kleine kans op onweer erbij). Er kan zo’n 10 millimeter water naar beneden komen.

Vervolgens zien we het lagedrukgebied bij Engeland geleidelijk richting IJsland koersen. Aan de zuidflank van het wegtrekkende laag ontstaan weer enkele celletjes van hoge druk zodat het met de buien verder wel kan meevallen tijdens het begin van de nieuwe week.

Dit weekend doet de grootste buienkans zich landinwaarts voor rond de namiddag als door instraling van de zon grote stapelwolken ontstaan. De temperatuur blijft op niveau in een zuidwestelijke stroming die we ook begin volgende week nog in huis hebben. Mocht de goed geoliede zuidwestelijke stroming nog even blijven bestaan bij de gratie van dat wegtrekkende lagedrukgebied, behouden we de prima middagtemperaturen nog enige tijd. Begin juli schakelen we over op een licht wisselvallig weerbeeld met af en toe regen en wat wind. .

Hittegolven van kaliber komen er waarschijnlijk niet de eerste paar weken. Daarmee neigt deze zomer, die officieel nog maar een paar dagen oud is, naar een ander soort zomer dan die uit 2018 en 2019. Die zomers waren dan ook ronduit uniek te noemen met topmaxima van 40,4 graden aan toe zelfs, zoals bij Wilhelminadorp, iets naar het zuidoosten.