Meditatie: Indachtig...

De Heilige Geest krijgt hier uit de mond van de Heere Jezus een aparte naam; de Statenvertaling vertaalt: 'de Trooster'. Letterlijk betekent het: 'de er-bij-geroepene'. Iemand die in een proces voor iemand anders spreekt. De Voorspreker. Die voor de kerk opkomt, haar beschermt midden in een wereld die God vijandig gezind is. Wie het Griekse woord dat door 'Trooster ' vertaald is, bestudeert, komt erachter dat het geen eigennaam is, een andere eigennaam voor de Heilige Geest, maar de omschrijving van Zijn werk! Hij doet het werk van een getuige, een trooster. Wat doet Hij dan? Hij neemt het werk van de Heere Jezus over. Hij behoedt, bewaart, beschermt, onderwijst, bestraft en vertroost de kerk. Hij blijft in en bij de discipelen. Hij zet het werk van Christus voort na de Hemelvaart.

Maar er is nog meer te zeggen. De Heilige Geest is 'maar' geen plaatsvervanger. Het is eerder zo dat de Heere als de verhoogde Christus Zijn werk op aarde vóórtzet door de Heilige Geest! De dienstbare Heilige Geest, die niets liever wil dan Christus verheerlijken. God de Vader en de Zoon de eer en de heerlijkheid toebrengen. Daarom is het werk bij Hém in goede handen. "Die zal u alles leren en u indachtig maken, alle wat Ik u gezegd heb." De Heilige Geest voegt dus niets nieuws toe; maar Hij máákt het wel nieuw! Levend! Wonderlijk, de Heilige geest overspant alle eeuwen. Hij maakt het oude Woord actueel, krachtig en levend. Hier en nu. Hebt u er ervaring mee? Dat Woord dat een zondaar raakt; dat tevoorschijn roept; dat doet belijden en toegeven, alles wat we gedaan hebben; dat de liefde tot Christus levend werkt. De Heilige Geest ontsluit de zin en de kracht van het levende Woord van God. Wat een weergaloos wonder! Dat door het Woord tot ons doordringt dat wij zondaren zijn en dat God de Heere Die ons van zich zou moeten wegstoten vanwege onze zonden, dat Hij van genade spreekt. Dat werpt neer en het richt op. "Heere, ik heb dat niet verdiend; dat U dat doet, dat U dat aanbiedt, zo onvoorwaardelijk." Daar komt de kracht los waar het Woord ons meeneemt naar de Heere, van wie we als een wonder leren dat Zijn barmhartigheid groter is dan onze zonde. Luther zegt ergens: "Dat is het ambt van de Heilige Geest, dat Hij harten vrolijk maakt." In Christus en om Christus. Verslagen harten. Waar de Heilige Geest werkt, stuwt Hij ons in onze armoede naar Christus die rijk is en rijk maakt.

''Leren" en "indachtig maken". Dat is dus: levend maken. En dat is meer dan in de herinnering terugbrengen. De Heilige Geest verheldert het Woord; Hij stelt Christus er in tegenwoordig, zodat we Hem ontmoeten. Wat is de Geest machtig. Wat is Hij... God! Door het ontsluiten van het Woord werkt Hij. Zo brengt Hij bij de Heere; zo vernedert Hij ons in onze eigenwilligheid en hoogmoed; zo doet Hij zien hoe uitnemend de Heere heeft liefgehad. En wat Heeft Hij daarbij een geduld. Hij herhaalt zijn goddelijk onderwijs zo vele keren. En de zwakste leerlingen hebben zijn eerste aandacht. Wat kent Hij de zijnen. Wat weet Hij van strijd, van ongeloof en van twijfel. Wat verstaat Hij de harten in hun klagen en moeite, in hun eenzaamheid en verlangen. Wat is Hij getrouw.

Door het "leren" en "indachtig maken" onderhoudt Hij het werk van de Heere. Wat zijn wij hardleers en vergeetachtig. Dat heeft met de zonde en de dood te maken. Komt de Heilige Geest door het geloof inwonen, dan is dat niet over. Het wordt eerder tot een schaduw die meetrekt, die verootmoedigt; die ook verdreven wordt zo dikwijls het Woord levend is en het hart aan Christus gebonden.

Wat een belofte. Heeft iemand kracht nodig om te strijden; om te volgen, om de Heere lief te hebben... De Heilige Geest schenkt het. Door het Woord indachtig te maken; door het levend te maken; door uit te delen. En Zijn schatkamer is... Christus.