Afbeelding

Geen foute keuze rond orgaandonatie

Jaarlijks sterven volgens de Nederlandse Transplantatiestichting rond de 150 mensen omdat zij niet of niet op tijd een nieuw orgaan ontvingen. De stichting berekende dat in Nederland twee keer zoveel orgaandonoren nodig zijn. Je zou de wet daarom kunnen zien als een nobel streven van de Democraten. Het zou echter fijn zijn als D66 iets minder selectief omgaat met kwetsbaar leven. Met de vele duizenden abortussen per jaar heeft de partij immers geen enkele moeite. Intussen wordt heel Nederland dankzij dat ‘nobele streven’ van een meerderheid van de Tweede Kamer nu gedwongen een keuze te maken over wel of niet organen doneren na overlijden. Door partijen die persoonlijke vrijheid als het hoogste goed zien.

Het neemt niet weg dat er een keuze gemaakt moet worden: wel of geen orgaandonor. Vanuit een Bijbelse visie op het leven is dat geen eenvoudige keuze. In de tijd van de Bijbelschrijvers bestond orgaandonatie nog niet. Het zorgt voor moeilijke vragen. Hoe zie je orgaandonatie in het licht van naastenliefde? Voor de een hét argument om ‘ja’ aan te kruisen, voor de ander niet overtuigend genoeg. ‘Wanneer is iemand hersendood’ is niet alleen een medische vraag, maar ook een onderwerp wat meespeelt in de keuze rond orgaandonatie. Sommige organen moeten verwijderd worden als het hart nog klopt.

En hoe kijk je aan tegen het lichaam? We zijn door God geschapen, behoort ons lichaam toe aan de Schepper of is het Gods gave en aan de mens om hier beslissingen over te nemen? De een wijst orgaandonatie af omdat het lichaam geen verzameling onderdelen is die af en toe vervangen moeten worden. Voor de ander is doorslaggevend dat Gods gift van een gezond lichaam doorgegeven mag worden aan mensen die het hard nodig hebben.

Moeilijke vragen en er zijn geen pasklare antwoorden. Wel de troostende gedachte dat een ‘foute’ keuze niet aan de orde is. Het is evenwel belangrijk dat we in gesprek gaan met onze naasten over dit tere onderwerp. Als in de moeilijke tijd rond het overlijden van een dierbare het antwoord op de vraag wel of geen orgaandonatie duidelijk is, kan dat rust geven.

Voor meer diepgaande vragen en informatie over orgaandonatie in het licht van de Bijbel kunt u terecht bij onder meer de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (rmu.nu) en de Nederlandse Patiëntenvereniging (npvzorg.nl).