Afbeelding
Foto:

De schrijver aan het woord

Zijn dagelijks werk in de wetenschap beslaat een totaal ander terrein. We vroegen Aren waarom zijn interesse toch ook uitgaat naar theologische onderwerpen? “Feitelijk gaat mijn belangstelling niet uit naar ‘theologische onderwerpen’, maar naar de boodschap van de Bijbel. Het valt mij op dat christenen vaak allerlei lievelingsteksten citeren en theologische termen gebruiken, maar niet of nauwelijks weten wat die teksten of die termen betekenen. Dat is mijns inziens een slechte zaak. De beste manier om iets te leren is het onderwerp zelf uit te spitten. En waar het de Bijbel betreft, kunnen we ons hele leven blijven leren. De Here Jezus heeft ons opgedragen om de Schriften te onderzoeken, want die getuigen van Hem”.

Leeft de toekomstverwachting nog wel zo sterk binnen de kerken? In de jaren zeventig van de vorige eeuw waren verschillende ‘profeten’, zoals Hal Lindsey die veel ‘voorspellingen’ publiceerden. Dat is nu toch veel minder?

“Binnen de traditionele kerken heeft het onderwerp van de toekomstverwachting van de Bijbel mijns inziens nooit erg geleefd. De periode van het Reveil was wellicht een gunstige uitzondering. Ook op ons goede eiland Goeree-Overflakkee waren er in die tijd predikanten die prachtige dingen over de Bijbelse profetie hebben geschreven, zoals ds. J.J. le Roy uit Oude Tonge, die afkomstig was uit een Hugenotenfamilie. Over het laatste Bijbelboek ‘Openbaring van Jezus Christus’, zou best wel eens gepreekt mogen worden, het beschrijft immers de "openbaring" (d.w.z. de onthulling, Grieks: apokalupsis) van onze Heer, Jezus Christus. Er staan prachtige lofzangen in. En het voorzegt dat de HEERE uiteindelijk de dood zal afschaffen en elke traan van alle ogen zal afwissen. Als dat geen prachtig onderwerp voor een preek is! Er zijn overigens nog altijd mensen op Flakkee die zich met de profetieën van de Bijbel bezighouden. Jos Westerbeke uit Middelharnis heeft bij voorbeeld een blog dat "Joods geluid - van een christen" heet”.

Dat toekomstverwachting nu minder leeft heeft volgens Aren allerlei redenen. “Veel mensen (zoals de door jou genoemde Hal Lindsey maar ook Harold Camping) hebben zich gewaagd aan slecht gefundeerde voorspellingen die spectaculair klonken en veel belangstelling wekten, maar niet uitkwamen. Dat is slechte reclame voor de Bijbelse profetie. Ook spreekt de Bijbel over het "inslapen" van bruidsmeisjes voordat de Bruidegom komt, en over het zeldzaam worden van het geloof op de aarde, voordat de Zoon des mensen komt”.

Er zijn heel veel interpretaties van Openbaringen en profetieën. Waarom maakt juist het preterisme jou zo droevig? Is het zo erg?

“Er zijn meerdere vormen van preterisme. De vorm die mij droevig stemt, is het "consistente" of "volledige" preterisme: de leer dat alle profetieën van de Bijbel werden vervuld vóór of in het jaar 70. Ik vind dat een ernstige dwaling omdat dit leerstelsel: a. het Nieuwe Testament als achterhaald beschouwt; b. Gods heilsbeloften kleineert of ontkracht, en c. het bestaansrecht van het volk Israël ontkent.

Hoe zijn de reacties op jouw boek?

Er zijn van mijn boek (voor zover ik weet) tot nu toe drie recensies verschenen, twee op internet en één in het tijdschrift Profetisch Perspectief. Via e-mail ontving ik ook een aantal reacties. Twee van de drie recensies waren buitengewoon lovend, en de reacties via e-mail waren dat ook. Eén lid van een Pinkstergemeente in Alkmaar bestelde meteen 10 exemplaren om ze binnen zijn kennissenkring te verspreiden. De recensie in het blad PP was gematigd positief maar op bepaalde punten ook kritisch. Op mijn auteursblog - arenvanwaarde.auteursblog.nl – zijn ook een aantal reacties lezen (zie de post van 28 april 2020). Recensies staan o.a. op het blog "Joods geluid-van een christen", en op de "Goedbericht" website.

Wat is jouw toekomstverwachting voor de kerk?

Voor ‘De kerk’ als lichaam van Christus, dus de Gemeente, geldt: Wie daartoe behoren zullen wanneer Christus komt opstaan uit de doden of veranderd worden in een oogwenk (van vergankelijkheid tot onvergankelijkheid) en "altijd met de Here zijn" (1 Thess. 4:17) om samen met Hem over de schepping te regeren”. Als met de kerk ‘de christenheid’ in al zijn kerkelijke verschijningsvormen, dan is het antwoord op je vraag veel moeilijker te geven. Die instituten zijn grotendeels mensenwerk en zullen vergaan - maar het werk van God dat erin is zal het vuur van de dag die komt overleven, en allen die hun vertrouwen op Christus hebben gesteld zullen door Hem worden behouden (vgl. 1 Kor. 3:10-15). Er zijn in de kerken helaas echter ook mensen die Christus niet werkelijk toebehoren (Rom. 8:9). Hun wacht een oordeel”.