Afbeelding
Foto:

Aren van Waarde schrijft boek over de wederkomst

Aren van Waarde vertelt dat hij in Ouddorp is geboren in het jaar 1955. Hij woonde tot zijn vijftiende in Ouddorp. Zijn jongste broer woont nog steeds in die plaats. In Ouddorp zal de familie ook bekend zijn via het lager onderwijs want de vader, moeder en tante van Aren waren verbonden aan de School met de Bijbel Koningin Beatrix. Aren woont met zijn vrouw Maria in het Groningse Zuidhorn.

Voor zijn dagelijks werk is Aren verbonden als onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daar houdt hij zich bezig met medische beeldvorming zoals de PETscan. Als hobby heeft hij samen met zijn vrouw macrofotografie van wilde planten en paddenstoelen (zie zwammeninzuidhorn.nl). Ook is hij actief met de zelfbouw van audioapparatuur.

Aren geeft aan dat hij zich ‘gedrongen’ voelt om de Bijbel zelfstandig te onderzoeken. Dit bijbelonderzoek heeft als resultaat dat er tot nu toe drie boeken van zijn hand zijn verschenen. In 2017 en 2018 verschenen boeken van hem over gelijkenissen in het Mattheüs- en Lukasevangelie. Verder heeft hij de vertaling van drie christelijke boeken vanuit het Duits of Engels verzorgd. Kort geleden verscheen van hem een boek onder de titel ‘De (weder)komst van Christus’.
Aren van Waarde had al wel veel ervaring met het schrijven van wetenschappelijke artikelen maar tot enkele jaren geleden had hij nog geen ervaring met het uitgeven van boeken vanuit een Bijbelse achtergrond.

Preterisme

Het boek ‘De (weder)komst van Christus’ bespreekt de ‘rede over de laatste dingen’ die de Here Jezus op de Olijfberg heeft gehouden.
Aren heeft het geschreven als een weerlegging van het preterisme. Eenvoudig gezegd is het preterisme de opvatting die binnen bepaalde richtingen van het christendom leeft en beweert dat de profetieën in de Bijbel al lang geleden vervuld zijn. Volgens de aanhangers van deze stroming gaan deze profetieën dus niet over de toekomst, zoals in de meeste kerken en gemeente wordt beleden. Zo zou het Duizendjarig vrederijk al begonnen zijn in het jaar 70 na Christus.

Aanleiding

Jaren geleden kwam Aren van Waarde in aanraking met de ideeën van preterisme. “Dit was na afloop van een dienst die in ons dorp werd gehouden ter gelegenheid van een huwelijksjubileum. Ik raakte met kerkgangers in gesprek. Zij waren enthousiast over een boek dat iemand uit hun gemeente over de ‘Openbaring aan Johannes’ had geschreven. Volgens hen wierp dat boek veel licht op dit raadselachtige slot van het Nieuwe Testament”. In dat boek las Aren dat het duizendjarig rijk uit Openbaring 20 al zou zijn begonnen in het jaar 70.
Met die opvatting was hij het roerend oneens. En na onderzoek bleek dat het niet zomaar een ‘buitenissige visie’ van een enkeling was, maar dat deze visie breed werd gedeeld. In die tijd doken er ook in Nederland allerlei websites op, die predikten dat Christus in het jaar 70 was verschenen en dat alle profetieën van de Bijbel al waren vervuld. “Ik was buitengewoon verbaasd, toen ik ontdekte dat een man die vijf van zulke websites onderhoudt, twee kilometer van mij af woont en op allerlei plaatsen in ons land lezingen geeft. Ik bekeek video’s van zijn toespraken op internet en ik was verbijsterd. Niet alleen door wat hij zei en door de manier waarop hij het zei, maar vooral door de reactie van zijn publiek. Een stampvolle zaal juichte hem toe, gaf hem een daverend applaus en omhelsde zijn boodschap als een verlossend evangelie”.

Droevig

De ontdekking die Aren deed stemde hem ‘droevig’. “Als ik bij de bijeenkomst aanwezig was geweest, zou ik de zaal zijn uit gevlucht. Ik besloot om de denkbeelden van de spreker (en van de stroming die hij vertegenwoordigt) in kaart te brengen en die te toetsen aan de Bijbel”. Van Waarde voerde zijn besluit uit en na jaren van onderzoek en luisteren verscheen zijn boek. Hij benadrukt dat het doel van zijn boek niet is om bepaalde christenen te verketteren, “maar om gelovigen bewust te maken van wat God met betrekking tot Zijn schepping heeft voorzegd, en door Zijn Zoon zal realiseren”.

Het was niet zo gemakkelijk om een uitgever te vinden maar uiteindelijk werd het boek uitgegeven door Boekscout in samenwerking met Kok Boekencentrum.

Op zijn blog arenvanwaarde.auteursblog.nl geeft staat de volgende samenvatting van het boek:

Samenvatting

De Bijbel spreekt op veel plaatsen over de (weder)komst van de Messias. Van deze voorzeggingen geven christenen uiteenlopende verklaringen. Sommigen beweren, dat ze allang zijn vervuld, dat Israël is vervangen door de kerk, en dat de kerk Gods koninkrijk gestalte moet geven. Anderen zien uit naar een toekomstige verschijning van Christus en naar het openbaar worden van het rijk dat nu nog is verborgen. Dit boek probeert Bijbelteksten niet vanuit een vooropgesteld standpunt te lezen, maar vanuit hun Israëlitische achtergrond te benaderen, en rekening te houden met het tekstverband. Dan blijken er ontzagwekkende beloften in de Bijbel te staan, niet alleen voor het volk Israël en voor de christelijke gemeente, maar uiteindelijk voor de hele schepping. Beloften van God die gelovigen niet mogen verduisteren.

Titel: De (weder)komst van Christus - Een gepasseerd station, of nog altijd te verwachten? Auteur: Aren van Waarde
Aantal pagina's: 204
ISBN: 9789464031034
Verkoopprijs: € 20,99