De renovatie van het metselwerk van de Eendracht in Dirksland is inmiddels gereed.
De renovatie van het metselwerk van de Eendracht in Dirksland is inmiddels gereed.

Coronastilte in de molens? Nee, er gebeurt van alles

“Ook wij hebben met corona te maken”, zegt voorzitter Corstiaan Kleijwegt van de Molenstichting op een zonnige middag bij de Zwaan. “De molens zijn niet toegankelijk. Anderhalve meter afstand in acht nemen, dat valt niet mee in die kleine ruimtes. Klassen ontvangen, onder leiding van een molengids, kan tot nader order ook niet meer. Je ziet wel mensen langs de molens fietsen en afstappen om het informatiebord te lezen, maar daar houdt het nu even mee op. Er is wel begrip voor. Wanneer de molens weer open kunnen? Dat is afhankelijk van wat het kabinet beslist.”

Kleijwegt, zijn medebestuursleden en de molenaars krijgen de vraag of er wel iets gebeurt in en rond de molens. Het antwoord is ja. “Er is veel aan de hand, in positieve zin, en daar willen we graag over berichten. Er wordt keihard gewerkt in en voor de molens.” Sowieso draaien ze met regelmaat, voor het zicht en om draaiuren te maken.

Filmpjes

Er zijn filmpjes in de maak die het publiek een beeld gaan geven van de binnenruimte en de werking van een vijftal eilandelijke molens. Die zijn later dit jaar te zien op de website van de Molenstichting. Ook komt er een nieuwe, eigentijdse folder over het draaiende erfgoed op Goeree-Overflakkee. Nieuwe foto’s gaan de website sieren en zijn mogelijk ook bij de molens zelf te zien.

Daarnaast wil de Molenstichting de excursies voor scholieren vervangen door een bezoek aan school. “Klaslokalen zijn groter dan molens”, zegt bestuurslid Wim Bosdijk. “Molens zijn echt te klein in de huidige omstandigheden. We zijn zuinig op onze molenaars en molengidsen. Voor de klas kunnen we de filmpjes gebruiken. Die zijn ook educatief. Verder hebben we lesbrieven.” De ‘molenlessen’ zijn gepland vanaf de start van het komende schooljaar, in september, tot het voorjaar van 2021. “Hopelijk is dan alles weer normaal.”

Knaagkever

In de kap van de Zwaan is de bonte knaagkever actief. Het destructieve beest is al een paar keer bestreden, maar heeft de kop toch weer opgestoken. Rond het voeghout van de weerstijlzijde is een ‘noodverband’ aangebracht, zodat molenaar Krijn van Koppen de wieken zonder gevaar kan blijven laten draaien.

Om de situatie structureel te verbeteren, is een nieuw voeghout nodig. Naast vernieuwing van andere onderdelen in de kop, die niet meer helemaal in orde zijn, zoals de kuipneut en de rol. Vervanging van de lange en korte schoren staat ook op het programma. “Het is een grote onderhoudsbeurt, net geen restauratie”, zegt bestuurslid Hendrik den Boer, die sinds november de ‘bouwzaken’ van de stichting onder zijn hoede heeft. “De hele kap wordt gelicht en op de grond gezet. Dan kunnen we overal goed bij om alles aan te pakken.” De werkzaamheden vinden nog dit jaar plaats. Molenaar Van Koppen is er blij mee: “Als er niets gebeurt, raakt de Zwaan vleugellam.”

Maalderij

Er staat nog meer te gebeuren in 2020. In de Eendracht te Dirksland, waar onder de stelling al het metselwerk is gerenoveerd, is later dit jaar de oplevering van de voormalige maalderij van Ooltgensplaat. Dan levert een bezoek aan de molen niet alleen inzicht op over malen op de wind, maar ook over elektrisch malen. Met het oog op de toevoeging is een tussenzolder gemaakt, die oorspronkelijk ook in de Eendracht te vinden was. In juli of augustus, afhankelijk van de coronamaatregelen die dan gelden, is de opening van deze nieuwe museale voorziening op Goeree-Overflakkee.

En dat is nog niet alles: de Molenstichting geeft ook drie molens een schilderbeurt: de Korenaar in Stad aan ’t Haringvliet, de Bommelaer in Den Bommel en de Korenbloem in Oude-Tonge. De conclusie van voorzitter Kleijwegt: “Het is doodstil, maar er gebeurt hartstikke veel. We zijn constant bezig de molens op orde te krijgen en te houden.”

De Eendracht in Dirksland ziet er weer pico bello uit.
In juli/augustus wordt De Korenbloem in Oude-Tonge aangepakt voor een grote schoonmaak, een schilderbeurt en het sauzen van de muur.
Noodverband rondom het voeghout (weerstijlzijde) van De Zwaan in Ouddorp. De molen heeft te kampen met de bonte knaagkever.
De Bommelaer in Den Bommel krijgt momenteel een schilderbeurt.
De Korenaar in Stad aan ’t Haringvliet staat na een schilderbeurt weer strak in de verf.