De vestiging van STC aan de binnenhaven van Stelledam. Foto: website stc
De vestiging van STC aan de binnenhaven van Stelledam. Foto: website stc Foto:

Visserijschool denkt na over schrappen zeevaartopleidingen

STELLENDAM – De Visserijschool in Stellendam overweegt om de STC-opleidingen voor zeevaart en zeevisvaart op termijn te beëindigen. De bestuurders van de school hebben enige tijd geleden aan het gemeentebestuur laten weten dat ze zich zorgen maken over de teruglopende interesse voor de opleiding. STC mbo-college Rotterdam is tijdelijk gesloten en was niet voor een reactie bereikbaar. Dit gold ook donderdagmiddag voor de Visserijschool Stellendam.

Door Jaap Ruizeveld

Daniël Huising (CDA) heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college over de kwestie. Hij maakt zich ernstig ongerust over signalen dat het STC (Nederlandse kennis- en onderwijsinstelling op het gebied van scheepvaart, havens, transport, logistiek en haven gebonden olie- en chemieactiviteiten met hoofdvestiging in Rotterdam) overweegt om genoemde MBO-opleidingen in Stellendam te beëindigen.

Huising vraagt of het college - bij juistheid van de signalen - al contacten heeft gelegd met het STC om te bezien of deze mbo-faciliteiten voor Stellendam en het eiland behouden kunnen blijven. Omdat opleidingen in het algemeen gesloten worden op basis van (afnemende) leerlingenaantallen, wil de partij weten welke stappen de visserijsector, het STC en de gemeente hebben gedaan om het leerlingenaantal te vergroten. "Mogen de leerlingen die zich dit jaar hebben aangemeld voor het STC nog starten? En zijn er mogelijkheden om in de Beroepscampus samenwerkingen aan te gaan met het onderwijs om scholing op het gebied van de zeevaart en de zeevisvaart op ons eiland een impuls te geven."

"In onze economische strategie heeft water een belangrijke plaats (Smart Water). In de strategie is uitgesproken dat het college innovatie, scholing en onderzoek op het gebied van water van belang vindt om economische ontwikkeling te stimuleren. Het verlies van mbo-instellingen zou vanuit dat perspectief een grote stap achteruit zijn”, zo licht Huising (CDA) zijn raadsvragen toe.

Gevraagd naar de genoemde signalen zei directeur van United Fish Auctions Johan van Nieuwenhuijzen desgevraagd dat hij weet dat er verkenningen worden uitgevoerd door het STC over de toekomst van het visserij- en zeevaartonderwijs.

Wethouder Feller bevestigde donderdagmiddag dat enige tijd geleden de bestuurders van STC Stellendam het college hebben geïnformeerd over de zorg die er is over de sterk teruglopende belangstelling van leerlingen voor deze opleiding in Stellendam. "Dit zou op termijn kunnen betekenen dat men met de opleiding in Stellendam mogelijk zou moeten stoppen. De komende tijd is STC samen met onder andere de sector en mogelijke partijen aan het onderzoeken om - in samenwerking - de toekomst van deze opleiding in Stellendam veilig te stellen. Vanuit de gemeente denken we daarin mee.”