Weercolumn: Zwoele atmosfeer en kans op buien

Het is aanmerkelijk warmer geworden op de Eilanden de voorbije 24 uur en bovendien neemt de kans op enkele buien met onweer toe later op vrijdag. Ook in het weekend is er een buienkans. Het wordt zomers warm met op 13 juni een hoogste middagtemperatuur tot bijna 25 graden. De wind waait voorlopig nog even uit een oostelijke richting en is meest matig van sterkte windkracht 3-4. In het weekend kan de wind ook enige tijd variabel worden door enkele buienhaarden in de buurt.

Dit zwoelwarme weer hebben we voornamelijk te danken aan een stevige blokkade van hoge druk boven Scandinaviƫ. Tegelijkertijd ontwikkelen zich tijdens het weekend enkele vlakke lagedrukgebieden ten zuidwesten van Nederland. Een zeer kenmerkend weerpatroon voor de tweede juniweek. De instabiliteit van de atmosfeer zal dan ook eerder toenemen dan afnemen. Hoe frequent en intensief de net genoemde (onweers)buien zich zullen presenteren hangt voor een groot deel af van het hogedrukgebied boven Scandinaviƫ. Mocht dit hoog genoeg weerstand bieden druipen onweershaarden wat eerder af en blijven plakken boven Belgiƫ of Noord-Frankrijk. Verzwakt de hoge druk juist iets, dan kunnen de buien gemakkelijker ontstaan boven onze omgeving. Dat er enkele waterdragers zullen komen in het tijdpad tot en met zondag lijkt vrijwel zeker. Wellicht kan zelfs sprake zijn van indirect Ostgewitter. Zware onweershaarden die via Duitsland naar het westen trekken.

De nachttemperaturen zullen opvallend hoog gaan uitkomen in het weekend en dat is een beetje nieuw. De afgelopen zes weken waren de nachten juist koud of zelfs zeer koud met regelmatig nog wat grasvorst in de kleine uurtjes. Deze ontwikkeling naar warm en niet al te droog weer is in lijn met de diverse langetermijnprognoses van een maand of twee terug. Deze gaven met namelijk aan dat de kans op een (zeer) warme zomer tenminste 80 procent bedraagt in de Benelux. Over de te vallen neerslagsommen waren de diverse weercentra het niet geheel eens. Toch gaf de meerderheid aan dat de droge trend het meest voor de hand zou liggen tot september. De kleine weerdip van de komende dagen zou dus slechts als een rimpeltje moeten worden beschouwd.