Afbeelding

Testlocatie Middelharnis open: 150 coronatesten in twee dagen

Het is maandagochtend vroeg in de middag als ik iemand van de GGD Rotterdam-Rijnmond aan de lijn krijg. Het landelijke coronanummer is vaak drukbezet, de wachttijden voor de GGD zijn meestal korter. Er worden verschillende vragen gesteld: welke klachten heb je, met wie ben je in de afgelopen tijd in contact geweest en hoe kunnen we je bereiken met de uitslag. Zeker het vragen naar de klachten is belangrijk: de test werkt enkel bij mensen die ook klachten hebben.

De volgende dag is het al zover: om kwart over drie staat de test gepland. De testlocatie aan de Zernikeweg ligt er zonovergoten en rustig bij. Het is moeilijk te missen: er staan verschillende borden die de weg wijzen naar de GGD-testlocatie. Eenmaal aangekomen wordt de bezoeker welkom geheten door verschillende vrijwilligers, ingezet door de gemeente, in gele hesjes. Zij geven een kleine instructie. Even later kan er verder worden gereden tot aan het begin van de loods, waar een andere vrijwilliger staat.

Twee tenten

Die overhandigt een informatiefoldertje over de coronatest. Hierin staan enkele praktische zaken, zoals wat te doen als de klachten verergeren, wat je wel en niet mag doen in afwachting van de uitslag en hoe lang die uitslag op zich laat wachten. In de loods zelf staan twee tenten waar getest kan worden, met een aangegeven parkeervak waar heengereden moet worden. Via een portofoon wordt doorgegeven dat er weer een auto aankomt. Ik word doorverwezen naar tent twee.

Daar gearriveerd wordt gevraagd de motor af te zetten en de auto op de handrem te doen. Een goed ingepakte vrouw met mooi gekleurd mondmasker vraagt even in een papieren zakdoekje te snuiten en geeft vervolgens een plastic zakje aan, zodat de bezoeker het zakdoekje zelf daarna kan weggooien. Dan vraagt ze het portiek te openen en de benen uit de auto te zetten. Zo kan ze een goed uitstrijkje maken met een veredelde wattenstaaf, die eerst achter in de keel gaat en vervolgens achter in de neus.

Tranen in ogen

Het testen zelf is een hele korte, maar ook wat vervelende ervaring. Het wattenstaafje gaat wel érg ver naar binnen. “Je had niet verwacht dat ‘ie zover zou komen zeker?", grinnikt de professional als mij de tranen in de ogen springen. Nee, inderdaad niet. Maar het is ook zo weer voorbij en de klus is geklaard. Het staafje wordt voorzichtig in een buisje gestopt, ontsmet en vervoerd naar het laboratorium van het Erasmus MC om te testen. Twee keer per dag vervoert de koerier de buisjes naar Rotterdam.

Voor wat meer achtergrond spreken we met Mariëlle Kock van de GGD Rotterdam-Rijnmond. “Vanuit de landelijke overheid hebben de GGD’s opdracht gekregen om verspreid in hun zorggebied testlocaties in te richten. In overleg met de gemeenten is gekomen tot de huidige locaties, waarvan Middelharnis er een is. Testlocaties moeten goed bereikbaar en toegankelijk zijn, maar niet in drukke gebieden liggen. Daarnaast zijn voldoende parkeermogelijkheid en opschalingsmogelijkheden belangrijk." Jezelf laten testen kan enkel op afspraak. Langskomen is mogelijk met de auto, maar ook lopend of op de fiets.

Kinderen

Op verzoek van het Eilanden-Nieuws komt ze met de eerste cijfers. Op de eerste twee dagen, afgelopen maandag en dinsdag, zijn er in totaal 150 mensen getest. Past dat bij het landelijke beeld? “Het is nog te vroeg om daar wat over te zeggen, maar over het algemeen zien we dat er in onze regio bij mensen veel animo is om zichzelf te laten testen." De maximale testcapaciteit van de coronatestlocatie in Middelharnis is 220 mensen per dag, dat is als allebei de teststraten in gebruik zijn. Kock: “Over het algemeen zien we een divers beeld aan mensen die zich laten testen: van jong tot oud." Een medewerker bij de testlocatie zelf laat weten dat er al behoorlijk wat kinderen en gezinnen langs zijn geweest.

Contactonderzoek

Vanuit het laboratorium worden de uitslagen ingevoerd in een landelijk systeem waar de GGD’s in kunnen. Mensen die negatief getest zijn (en dus het virus niet hebben) worden gebeld door medewerkers van het landelijke corona-callcenter. Als iemand positief getest is (en dus het virus heeft) wordt diegene gebeld door de plaatselijke GGD. Dan starten we als GGD Rotterdam-Rijnmond contactonderzoek."

“We brengen in kaart met wie een persoon allemaal in contact is geweest toen hij klachten ontwikkelde. Heeft iemand huisgenoten, is iemand uit eten geweest of bijvoorbeeld gewerkt op kantoor? Die contacten worden allemaal opgebeld en we vragen hen te monitoren of zij klachten ontwikkelen. De huisgenoten van de positief geteste persoon worden sowieso in quarantaine geplaatst tot iedereen 24 uur klachtenvrij is. De verwachting is dat het aantal positieve besmettingen toeneemt in absolute aantallen, omdat we meer testen."

Onbetrouwbaar

Er zijn momenteel ook zelftesten op de markt, waarmee mensen zelf thuis kunnen testen of zij het coronavirus onder de leden hebben. Kock raadt het echter af om daar gebruik van te maken. “Op de testlocaties van de GGD wordt het onderzoek gedaan door professionals die weten wat ze doen. Je hebt het zelf gemerkt: de wattenstaafjes gaan best diep de neus en keel in. Mensen thuis zullen dat niet zo snel doen en dat maakt de resultaten daarvan onbetrouwbaar. Dus als mensen klachten hebben als verkoudheid, keelpijn, hoesten, koorts/verhoging of plotseling verlies van reuk of smaak zou ik zeker adviseren om een afspraak te maken. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten testen."

Gisterenochtend (donderdag) kwam de uitslag van de test binnen. Die was negatief en dat was dus goed nieuws voor onze verslaggever.