Afbeelding
Foto:

Column opinie: Dubbel gevoel bij corona-app

Apps kunnen heel handig zijn; we hebben whatsapp voor snelle communicatie als we niet willen of kunnen bellen, Instagram als newsfeed, talloze apps over het nieuws, apps om je gezondheid te loggen of sport-apps, en straks misschien zelfs een app die kan bijhouden langs hoeveel besmette mensen je loopt op een dag.

Aan de ene kant vind ik het onzin. Ik weet haast zeker dat een derde van Nederland de app niet zou downloaden, en dan zou de app niet goed kunnen doen waar ie voor bedoeld is. Stel: iemand raakt besmet en registreert dat in de app. Diegene heeft een gezin met vier kinderen, die nu net weer naar school mogen en een partner die niet thuis werkt. De persoon voelt zich beter na een week en besluit om weer boodschappen te halen, dan kan de overheid dus in die app zien dat diegene niet nog twee weken extra thuis is gebleven. Moeten ze diegene dan straffen omdat hij of zij even om boodschappen gaat? Eigenlijk wel. Maar alleen al hier op het eiland doen mensen er al zoveel makkelijker over in het begin dat dat niet bij te houden valt, laat staan voor heel Nederland.

Aan de andere kant is het wel een snelle manier om alle nieuwe besmettingen zo snel mogelijk te registreren, zodat we kunnen zien of het aantal besmettingen stijgt of daalt, nu we bijvoorbeeld weer naar school gaan. Voor mij is het dus een beetje dubbel. Ik snap dat het superbelangrijk is dat we zoveel mogelijk hierover te weten komen, maar ik erger me er ook enorm aan dat alles al drie maanden alleen maar over corona gaat. Maar ja, over een paar jaar is het allemaal geschiedenis, toch?