Afbeelding
Foto:

Minder geld voor torenrestauratie

DIRKSLAND – Het afwijzen van de subsidieaanvraag voor het restaureren van de Dirkslandse watertoren door de provincie Zuid-Holland is een tegenvaller. Onderzoek moet uitwijzen of het gemeentelijke geld voor dit doel volstaat.

Door Kees van Rixoort

Voor de restauratie van de toren, een Rijksmonument, is meer dan 600.000 euro nodig. De gemeente betaalt de helft, maar de provincie Zuid-Holland dus niet de andere helft. De aanvraag is afgewezen, onder andere omdat de toren volgens de provincie niet bouwvallig genoeg is en omdat de toekomstige bestemming nog te onduidelijk zou zijn. De vraag naar restauratiesubsidie overstijgt bovendien het financiële aanbod van de provincie.

De gemeente en de Stichting Watertoren Dirksland gaan nu onderzoeken of er restauratie mogelijk is met de helft van de beoogde middelen. Daarbij is van belang om precies te weten hoe de scheuren in de toren zijn ontstaan. Mogelijk komt er nog geld binnen via Kern met Pit. Eerder won de Stichting Watertoren Dirksland de provinciale prijs. Daarmee dingt Dirksland mee naar de landelijke prijs, die door de corona-epidemie nog niet is uitgereikt. Dit zal mogelijk later dit jaar alsnog plaatsvinden. Kern met Pit vergemakkelijkt ook het lobbyen onder fondsen.