Afbeelding
Foto:

Gemeente overweegt aan te sluiten bij lobby landelijk verbod consumentenvuurwerk

De minister heeft aangegeven dat het Kabinet voornemens is om voor de jaarwisseling 2020 /2021 een verbod af te kondigen voor het consumentenvuurwerk: zwaar vuurwerk (categorie 3), single shots (categorie 2), knalvuurwerk en vuurpijlen. Uitgangspunt is dat dit verbod op 1 december 2020 in werking treedt. Wanneer deze verboden gehandhaafd kunnen worden, kan volgens het college wellicht een deel van de voortdurend oplopende kosten/schade worden voorkomen.

Handhaven

Het college wijst gericht op deze jaarlijks stijgende schadepost op het eiland. Die was, inclusief voorbereiding en opruimen, organisatie en beveiliging en schade tijdens de laatste jaarwisseling, 213.144 euro. De hoge kosten werden met name veroorzaakt door het gebruik van zwaar vuurwerk (zowel legaal als illegaal) en illegale branden op het wegdek. Gelet op de omvang van de gemeente en het beperkte aantal handhavers (politie en boa’s), is het volgens het college heel lastig om een algeheel verbod op Goeree-Overflakkee te kunnen handhaven. Daarom wordt, naast een aantal algemene aanbevelingen in het evaluatierapport voor de komende jaarwisseling, de stap overwogen om aan te sluiten bij de lobby richting de Tweede Kamer om een algeheel landelijk verbod op consumentenvuurwerk in te stellen.

Aanbevelingen

In het evaluatiedocument Jaarwisseling 2019-2020 Goeree-Overflakkee wordt, met inbreng van interne en externe partijen, een aantal aanbevelingen genoemd dat in voorbereiding op de jaarwisseling 2020/2021 als startpunt van handelen wordt opgepakt. Zo zou het jongerenwerk meer betrokken kunnen worden bij de voorbereiding van de jaarwisseling op het gebied van bewustwording (op scholen en op straat). Ook kan hierbij ingezet worden op vroege signalering met betrekking tot normafwijkend gedrag. Een andere optie is een onderzoek naar de mogelijkheden voor het organiseren van vuurwerk- of lasershow(s) en het voortzetten van de pilots in Ooltgensplaat en Goedereede. De vormgeving kan afgestemd worden met de dorpsraad en de stadsraad. Voor de kernen Melissant en Herkingen luidt de aanbeveling om in overleg te gaan met de dorpsraden over andere opzet van de jaarwisseling. Het oud en nieuwfeest in De Staver kan heroverwogen worden en de stookcontainers in Sommelsdijk en Goedereede-Havenhoofd verwijderd worden. Ook beleid maken voor het afschieten van carbid staat op het lijstje.

De jaarwisseling moet veilig en gezellig verlopen, vindt ook het college. De belangrijkste doelstelling is om openbare ordeverstoringen te voorkomen en schade zo veel mogelijk te beperken en wellicht aan te sluiten bij regionale initiatieven in de aanpak van het in bezit hebben en afsteken van (illegaal) zwaar vuurwerk. In het politiebureau Sommelsdijk zal met betrokken diensten een afstemmingsoverleg worden gehouden.