Live-uitzendingen van gemeenteraad zullen tot stabiele presentatie leiden

Voorkomen moet immers worden dat belangstellenden voortijdig afhaken. Dit temeer daar NotuBiz aangeeft de politieke besluitvorming inzichtelijk te maken en de diensten van NotuBiz voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en hun ondersteunende functionarissen een middel zijn om hun rol binnen de democratie goed te kunnen invullen.

Toelichting

Notubiz Nederland bv heeft op ons verzoek spontaan en direct gereageerd en contact opgenomen met zowel de collega’s van Customer Care en daarbij de griffie van de gemeente Goeree-Overflakkee geraadpleegd. Uit de terugkoppeling van deze contacten stelt de accountmanager van NotuBiz: Het klopt dat er sinds het digitaal vergaderen enkele problemen waren met de live uitzendingen van de gemeente Goeree-Overflakkee. Normaal zorgt NotuBiz voor een stabiel netwerk door haar apparatuur direct te koppelen aan de audio/video installatie in de raadzaal. Echter sinds enkele weken hebben wij deze werkwijze om moeten gooien door onze opnameapparatuur te koppelen aan een laptop die draait op Teams.

Servercapaciteit

Een dergelijke verandering van uitzenden moest - door de spoedwet digitale besluitvorming - snel ontwikkeld worden, waardoor er zowel bij NotuBiz als bij gemeenten kinderziekten aanwezig waren tijdens de live uitzending. Vooral in mei zagen wij een enorme verhoging van het aantal kijkers van de live uitzending, waardoor onze servers overbelast raakten. Dit zorgde voor haperingen tijdens de stream. NotuBiz heeft inmiddels de servercapaciteit aanzienlijk verhoogd, waardoor haperingen zijn verholpen.

Geluidsperikelen

Het wegvallen/tijdelijk ontbreken van geluid in de vergadering van 28 mei op Goeree-Overflakkee kwam doordat het geluid op de laptop bij de gemeente niet goed stond ingesteld en de ICT Goeree-Overflakkee dit toen niet snel kon oplossen. Hierdoor misten volgers bij het eerste deel van de vergadering het geluid. Notubiz stelt dat de gemeente zelf verantwoordelijk is voor het goed aanleveren van beeld en geluid aan de encoder (opnameapparatuur) van NotuBiz. Als het geluid wegvalt, kan NotuBiz daar op dat concrete moment niets anders aandoen dan snel contact opnemen met de gemeente om dit te melden. Na afloop van de vergadering kunnen wij bij de gemeente soms nog een betere back-up opvragen en zetten het beste bestand dan - na de bijeenkomst - online.

Gedempt

Hetzelfde probleem deed zich voor bij de start van de presentaties in de dialoogbijeenkomst van de raad op donderdag 4 juni. Bij deze presentatie is door de gemeente het geluid gedempt, waardoor het geluid pas na minuten doorkwam. NotuBiz heeft tijdens de vergadering contact opgenomen met de gemeente om dit te melden. Wij als leverancier zijn sterk afhankelijk van de gemeente bij het aanleveren van geluid, video en het eventueel delen van presentaties. Daarnaast is dit voor zowel NotuBiz als de gemeente Goeree-Overflakkee een uitzonderlijke situatie om in te vergaderen. In zeer korte tijd is met elkaar een oplossing gecreëerd, waardoor de gemeente, in overeenstemming met de spoedwet Digitale Besluitvorming, goed en tijdig verder kon vergaderen. Alle inzet is en blijft gericht op een stabiele alternatieve manier van live uitzenden, waarbij in de beginfase van dit proces enkele onvolkomenheden zijn ontstaan.