Column: Zelf middeltjes kopen

Er zijn een aantal middelen die u zo kunt kopen (soms zelfs bij een benzinepomp), waar echt vervelende effecten bij kunnen optreden. Ik zal u een aantal voorbeelden geven.
Laat ik beginnen met het middel ibuprofen. Dit is een ontstekingsremmende pijnstiller, die je bijna overal kunt krijgen. En juist bij dit middel zou dat niet moeten. Waarom niet? Ibuprofen kan nadelige effecten hebben op de werking van de nieren. Het kan de bloeddruk verhogen, de werking van de nieren in sommige gevallen ondermijnen, problemen met het hart veroorzaken en de werking van sommige bloedverdunners een aantal dagen verstoren. Alleen al door het soort middeltjes als ibuprofen, zijn er meer dan honderdduizend ziekenhuisopnames per jaar in Nederland. Dan zijn er een aantal crèmes en zalven met het stofje miconazol (bijv. Daktarin). Deze creme mag niet gebruikt worden als u bepaalde bloedverdunners gebruikt. Dit kan de bloedingstijd namelijk oncontroleerbaar verlengen. Een ander voorbeeld, dat wij in de praktijk vaak zien, is het gebruik van rode gistrijst. Dit wordt gebruikt bij een te hoog cholesterol, vaak als de reguliere middelen (statines) minder goed verdragen worden. Op het doosje staat dan dat er ‘monocaline k’ in zit. Dat klinkt heel anders dan een statine, maar het is eenzelfde soort stofje, namelijk lovastatine. Weliswaar in een lagere dosering, met minder klachten tot gevolg, maar wel met dezelfde bijwerkingen als een aantal andere statines. Zo moet dit gestopt worden bij bepaalde antibioticakuren, omdat de concentratie dan tot wel 10 maal kan stijgen en zorgt het ervoor dat andere middelen minder goed werken. Bij reguliere middelen letten we daarop, maar bij deze middelen weten we vaak niet dat u ze gebruikt. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden, maar er zijn er veel meer.

Het is in ieder geval goed om uw apotheek te laten weten welke middelen u gebruikt, of wilt gaan gebruiken. Dan kan er gekeken worden of dit samengaat met de geneesmiddelen die u gebruikt en of het verstandig is met bekende aandoeningen die u heeft. Ook gaan er dan ‘alarmbellen’ af als u een nieuw geneesmiddel door de arts krijgt voorgeschreven. Vaak zijn bij de apotheek deze middelen ook te verkrijgen en wordt dan direct voor de bewaking gezorgd.

Een aantal van de wisselwerkingen die ik hierboven heb beschreven, gelden ook voor voeding. Idealiter eet u heel gevarieerd, verstandig en gezond. Maar als voorbeeld: Als u de hele week broccoli eet omdat dit in de reclame is, maar u gebruikt ook bepaalde bloedverdunners, dan kan dit mis gaan, omdat er in broccoli veel vitamine K zit.

Heeft u vragen over uw geneesmiddelen, over bijwerkingen of over het gebruik ervan. Neemt u dan gerust contact op met de apotheker. Ook is het mogelijk om uw medicijnen samen met u allemaal uitgebreid door te nemen.