Ethiek: Respect

In het vraaggesprek kwam naar voren dat de heer Gommers geen banden heeft met de kerk, het geloof en de Bijbel. Wat dat betreft is hij een weerspiegeling van veel mensen in onze samenleving. Toch viel er van hem wel veel te leren. Samen met zijn vrouw woont hij kennelijk ergens in de buurt van Rotterdam in een plaats waar ook veel reformatorische mensen wonen. Hij wees erop dat hij op zondag de mensen twee keer naar de kerk zag gaan. Dat was voor hem de reden om bijvoorbeeld op zondag geen gras te gaan maaien. Hij zou daarmee de mensen in het dorp nodeloos kwetsen en daarom deed hij dat niet. Respect voor anderen stond hoog in zijn vaandel. Ik vind dat mooi om te lezen. Respect is vaak ver te zoeken in onze samenleving. Het hele debat over racisme heeft ook te maken met respect voor anderen. Sommigen zijn erg respectloos en hakken er maar op in. Alsof ieder die niet tot een bepaalde groep behoort of een andere mening heeft maar onmiddellijk verdacht is. In het kerkelijke leven kom je dat helaas ook veel tegen. Er wordt soms heel wat achter de rug van mensen om gepraat en geoordeeld. Dat zijn dingen die niet horen en waar we bedacht op moeten zijn. Respect betekent dat we de ander aanvaarden en bij verschil van mening ook met hem in gesprek gaan. Het is dan ruimte laten voor elkaar. Helaas zijn we daar vaak niet echt goed in. Vandaar dat iemand als dr. Gommers ons nog wat kan leren.

In de tweede plaats vond ik het ook mooi dat ergens aan hem werd gevraagd hoe hij zou handelen als hij zelf met corona op de ic zou terecht komen. Het antwoord was leerzaam en indringend. Hij had met zijn vrouw besproken dat er bij eventuele hartproblemen niet zou worden gereanimeerd. Ook zou nog bekeken worden of hij wel naar de ic zou worden gebracht. Wat indringend is in deze benadering is vooral de wetenschap dat we beperkte en kwetsbare mensen zijn. Het valt op dat iemand die geen relatie heeft met de kerk of het geloof daar kennelijk wel diep over na wil denken en daaraan ook de nodige gevolgen wil verbinden. Het zou denk ik ook goed zijn als we in de kerk meer de vraag zouden stellen waarom we eigenlijk leven. Het kan toch niet zo zijn dat we maar koste wat kost dit aardse leven willen verlengen. We hebben, als we oprecht geloven, toch een uitzicht naar een beter en ander Vaderland. Dezer dagen las ik wat gebeden van Calvijn. In vrijwel elk gebed uit hij zijn verlangen naar het levenseinde en naar het nieuwe Jeruzalem. Voor Calvijn was het geen moeilijke zaak om afscheid te moeten nemen van deze wereld. Het stempelde zijn leven. Trouwens, ook Abraham zocht de stad die fundamenten heeft. Opmerkelijk dat iemand als dr. Gommers er uitvoerig met zijn vrouw over spreekt. Een les voor vele christenen.

Tenslotte nog iets. Er is in de coronatijd heel veel wat mogelijk anders moet of kan. Verschillen van mening blijven dan ook niet uit. De media proberen dergelijke verschillen dan uit te vergroten. Wat bij dr. Gommers opviel, was dat hij niet meeging in het wegzetten van anderen. Het was volgens hem al moeilijk genoeg en over problemen kon dan later als de rust was weergekeerd weleens wat worden nagedacht. Mooi om zo samenbindend en bouwend bezig te zijn in moeilijke tijden. Het doet de waardering voor onze zorg goed.