Drie scenario’s voor toekomst zwembaden op het eiland: Huidig aanbod zwemwater sluit niet aan bij behoefte

Het rapport kreeg een positieve ontvangst met wel de wetenschap dat er nu vervolgstappen moeten worden gezet. College en raad dienen zich op korte termijn te buigen over een ambtelijk voorstel (vanuit de basis in het rapport) waarin wordt gevraagd een keuze te maken uit een drietal voorgedragen scenario’s. Dat is bepalend op welke locatie(s) op het eiland zwembadvoorzieningen wenselijk zijn of dienen te worden afgebouwd. In dit artikel wordt de inhoudelijke presentatie van het onderzoeksrapport nader beschreven. Een suggestie die vanuit SGP-raadslid C. Grinwis kwam om in het kader van burgerparticipatie eilanders naar hun inzichten te bevragen wordt nader bezien.

Lijvig document

Een scala aan details wat kan en niet kan in de huidige drie (SRGO-geëxploiteerde ) zwembaden De Staver, ‘t Zuiderdiep met ook een buitenbad en De Gooye) werd in cijfers onderbouwd. Wat wenselijk is om toe te voegen aan zwemwater voor de inwoners, van pretzwemmen tot mogelijkheden voor leren zwemmen en van banenzwemmen tot doelgroepenzwemmen. Faciliteiten voor recreanten en zwemsportverenigingen. Ook wat dat betekent voor het uiteindelijk te exploiteren aantal zwembaden in de gemeente. Met relevante ontwikkelingen en prognoses. Beschouwend een drietal scenario’s waarin aanbod, reisafstanden en toeristische functies met voor- en nadelen tegenover elkaar worden gezet.

Verduurzamen                                                                                                                

Het gemeentebestuur wil uiteindelijk - met breed draagvlak - antwoorden kunnen bieden op het vraagstuk van vervanging of renovatie van de huidige zwembaden. Dit mede gericht op verduurzaming van gemeentelijk vastgoed. Op basis van uitkomsten van onderzoek en overleg is ervoor gekozen drie scenario’s uit te werken. 1.Sluiting van De Staver en De Gooye en in plaats daarvan een nieuw zwembad. Locatie ’t Zuiderdiep zou dan blijven bestaan. 2. Sluiting van alle drie gemeentelijke zwembaden en nieuwbouw in het midden van de gemeente. 3. Sluiting van alle drie de gemeentelijke zwembaden en nieuwbouw richting de Kop van het eiland. De voor-en nadelen van elk scenario zijn verwoord in het document ‘Onderzoek behoefte naar zwembadwateroppervlak’.

Reactie

Relevante details zijn bijvoorbeeld de wensen van zwemverenigingen die graag een zwembad krijgen waarin officiële wedstrijden georganiseerd kunnen worden (dus een bad met zes banen) en het signaal van de Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Recreatieondernemingen (VEERO) die vindt dat er te weinig zwemwater geschikt is voor toerisme op het eiland. Liefst een zwembad vestigen in Ouddorp. Nu is Center Parcs Port Zélande daar een relatief dure accommodatie om gebruik van te maken. Zwembad Strandresort Ouddorp Duin is alleen beschikbaar voor de bezoekers van het eigen park en het aanbod en de locatie van ’t Zuiderdiep sluit niet aan bij de wensen van de toerist. De aangekondigde openstelling van dit zwembad op zondag is een verbetering maar voor toeristen is ’t Zuiderdiep toch ver weg, stelt VEERO.                                                                        

Voor- en nadelen

In de conclusie van het onderzoeksrapport wordt aangegeven waarom het huidige aanbod van zwemwater op het eiland niet aansluit bij de behoefte. In de huidige situatie is onvoldoende zwemwater beschikbaar voor leren zwemmen. Alle drie de zwembaden beschikken over een diepbassin van vier banen met een vaste bodem en een relatief hoge temperatuur. Hierdoor is het lastig om in de behoeften van alle doelgroepen optimaal te kunnen voorzien. De zwembaden hebben een grote groep vaste bezoekers, waardoor differentiatie in de programmering moeilijk lijkt. In de scenario’s laten de verschillende opties in configuratie nog ruimte voor invulling. Aanbevolen wordt dat de gemeente samen met belanghebbende partijen bepaald welke voor-en nadelen het zwaarst wegen. Zo kan een keuze worden gemaakt in de toekomst van zwembaden op Goeree-Overflakkee die aansluit bij de wensen van partijen. Scenario 1 en 2 bieden kansen voor een aantrekkelijke exploitatie van zwemwater. De reisafstand en mogelijkheden voor toerisme zorgen ervoor dat scenario 2 dan minder scoort. Scenario 3 lijkt minder succesvol omdat de eilandbewoners dan een grote reisafstand moeten afleggen.